INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

barnamezős beruházás

rozsdaövezet

bérház

lakásépítés

fürjes balázs

gulyás gergely

Megfizethető lakásokat ígér a rozsdaövezetek helyére a kormány, itt vannak a részletek

Megfizethető lakásokat ígér a rozsdaövezetek helyére a kormány, itt vannak a részletek

Infostart

A III., IX., XI. és XIII. kerületben létesülhetnek először elérhető árú, bérleti díjú, egykori rozsdaövezetben épített új lakások. Már felelőse is van a több ezer hektárt érintő program megnyitásának.

Korábbi kormányzati nyilatkozatokból már felsejlett a szándék a rozsdaövezetek állami rehabilitációjával kapcsolatban, azonban Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján bejelentette: a kormány elfogadta a rozsdaövezeti területeken elérhető árú új lakások építését ösztönző városi otthonteremtési programot, azaz új, elérhető árú és bérleti díjú otthonokat terveznek létrehozni az évtizedek óta elhanyagolt, egykori városszéli iparterületeket, barnamezős akcióterületeket hozva létre rajtuk.

Az otthonteremtésen kívüli további - illetve azt időben megelőző - cél, hogy építőipari munkahelyek jöjjenek létre, illetve legyenek megmenthetők.

A program gazdája a kormány, de a kapcsolódó törvényt az Országgyűlésnek kell jóváhagynia - az építési törvényben létre kell hozni a barnamezős akcióterület fogalmát -, és mint Fürjes Balázs tájékoztatójából kiderült, az áfatörvényt is módosítani kell hozzá, mivel

  • a rozsdaövezeti új lakások áfája 27 helyett 5 százalék lesz
  • a bérleti díj áfáját 0 százalékban határozhatják meg.

A kormány azt is kéri a parlamenttől, hogy hatalmazza fel arra, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve meghatározza a pontos érintett területeket, amelyeken aztán egyszerűbb, gyorsabb építkezés válik lehetségessé, alaposabb területi megtisztítás után, mivel ezeken a területeken korábban ipari tevékenység zajlott, most azonban akár évtizedek óta senki nem gondoskodott róluk.

Rögtön két típusú barnamezős akcióterület is keletkezhet a törvényjavaslat értelmében:

  • azonnali rozsdaövezeti akcióterületek (az építkezések előtt nem szükséges hosszabb előkészítés)
  • közép- és hosszútávú akcióterületek (alaposabb, akár több éves előkészítést igénylő zónák)

A területek megtisztításának előzetes munkatervét Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kapta feladatba a kormányfőtől.

Három kihívásra születhet így megoldás a kormányzati szándék szerint:

  1. elérhető árú, jó minőségű, új ingatlanok keletkeznek
  2. lépésről lépésre megvalósul a városi szégyenfoltok eltüntetése
  3. önerőből megerősödik a hazai építőipar

A most programgazdaként megnevezett Gulyás Gergely április derekán a Kormányinfón beszélt erről a tervről, miután Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az év elején kemény kritikával illette a 2014 óta zajló, szerinte csupán a kínálati oldalt erősítő lakásépítési programot. A két bejelentés között maga Fürjes Balázs is beszélt arról, hogy lengyel mintára "nem szociális alapú" bérlakásépítésbe foghatna az állam a felhagyott ipari területeken.

Szakértők közben az újlakás-építési stratégia összekötését sürgették az áfatörvény módosításának összekapcsolásával, a 27 százalékra emelése miatt ugyanis az új lakások ára a korábbiaknál és a gazdasági folyamatok által indokoltnál is megfizethetetlenebb lett.

A legnagyobb rozsdaövezetek természetesen Budapesten lehetnek, a III., a IX., a XI. és a XIII. kerület érintettségéről ITT olvashat részletesebben.

Nyitókép: Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018