INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

kormányinfó

gulyás gergely

kiskunhalas

kórház

ágyfelszabadítás

drog

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án

Messzemenő következtetéseket is le fog vonni a kormány a járványügyi vizsgálat eredményeiből

Infostart

Július végén derül ki, lesz-e állami ünnepségsorozat augusztus 20-án, az egészségügy visszaállítása viszont egy hónapon belül, teljes körűen megtörténik - derült ki a Kormányinfón az InfoRádió és az Infostart által feltett kérdésekből.

A fővárosban is lazít a kormány a járványügyi korlátozásokon, kinyithatnak szabadtéri mozik, színházak, valamint az éttermek, uszodák és a stadionok – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A védőtávolság megtartása kötelező, a dolgozóknak maszkviselés is.

Fenntartják viszont az idősek vásárlási idősávját és augusztus 15-ig a tömegrendezvények tilalmát. A trianoni megemlékezéseket a másfél méteres távolság megtartásával engedélyezik június 3. és 7. között (viszont az új trianoni emlékműnél rendezett ünnepséget augusztus 20-ára tették át), de – mint az Infostart és az InfoRádió kérdésére adott válaszból kiderült –, az augusztus 20-i rendezvények sorsa még bizonytalan.

"Tervezünk augusztus 20-i ünnepet, de ha a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, nem tartjuk meg. Július végéig döntünk"

– mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy Szent István napját méltó keretek között szeretnék megünnepelni.

Még a járványhelyzetben a kormány a legrosszabb forgatókönyvre felkészülve rengeteg kórházi ágyat felszabadított. Az InfoRádió és az Infostart rákérdezett arra, hogy hány felszabadított kórházi ágyat állítanak vissza az egészségügyi ellátás szolgálatába, és mikor. A tájékoztatás szerint négy ütemben áll vissza az egészségügy a normális működésre, ez a folyamat

június végéig teljes egészében lezajlik.

Az ágyfelszabadítások mellett a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén egy 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórház is épült, két és fél hét alatt. Rákérdeztünk arra is, hogy mi lesz ennek a sorsa. Kiderült:

börtönkórházként fog működni,

és amennyiben a jövőben szükség lesz rá, ismét járványkórházzá alakítható.

Bár a veszélyhelyzetre megkapott rendkívüli felhatalmazást a kormány hamarosan visszaadja, a járványügyi készültség megmarad, és folyik a munka az esetleges második hullámra való felkészülésre. Ehhez fontos információt fog szolgáltatni az egyetemi összefogással zajló magyar reprezentatív járványkutatás, amelyben a meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett. Rákérdeztünk arra is, hogy mikorra várható a reprezentatív járványkutatás eredménye, és melyek azok a kormányzati intézkedések, amelyeket ennek eredményétől tesznek függővé. Gulyás Gergely válaszul azt mondta, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora korábban már ismertetett előzetes eredményeket, de amikor meglesz az összesítés, az egyetem nyilvánvalóan előáll vele.

"Az eredmény messzemenő következtetések levonására is alkalmas lesz,

ezért köszönjük a munkát az egyetemeknek" – mondta a tárcavezető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Kapcsolódó hang

A Kormányinfó járvánnyal kapcsolatos témái
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018