INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

budapest

fürjes balázs

fővárosi közfejlesztések tanácsa

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.

Új javaslatot tesz a kormány Budapestnek

Infostart

A közfejlesztési tanács következő ülésén két új témában is tárgyalást kezdeményez a kormány – derült ki Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szavaiból.

A közfejlesztési tanács következő ülésén a kormány két javaslatot biztosan tesz – mondta Fürjes Balázs a Népszavának adott interjúban. Az egyik a zöldfejlesztési program, a fővárossal közösen szeretné rendbe hozni a Népligetet, a Hajógyári-szigetet, és egy új közparkot kialakítani a Déli Városkapu program keretében. A másik a lakhatás és lakásügy kérdése Budapesten, mert az elmúlt öt évben duplájára emelkedtek az árak, amivel nem tudott lépést tartani a bérek emelkedése.

"A drága lakhatás pedig késői családalapításra és elvándorlásra készteti a fiatalokat. Budapest öregszik és fogy, miközben 9000 lakás áll üresen, a Belvárosban pedig az üzleti hasznosítás került előtérbe, így a történelmi belváros kiürül. Közpolitikai feladat ezen változtatni" – mondta az államtitkár, és a lehetséges javaslatok között említette az 5 százalékos lakásáfa területspecifikus, tehát csak bizonyos városrészekben megvalósuló építkezésekre vonatkozó visszaállítását. Emellett bérlakás-építési programot is támogatna a politikus, de hozzátette, első lépésben a budapesti lakhatási helyzet felmérését javasolja majd az ülésen.

Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztésekről is beszélt:

  • az atlétikai stadionnál a bontás és a területrendezés megkezdődött, legkorábban nyáron kezdődhet meg az építkezés, ha ez megtörténik, akkor a 2023-as világbajnokságra időben elkészülhet az atlétikai központ és a környező park egy része, a teljes parkrendezés 2024-re fejeződhet be.
  • a Diákváros városrendezési tervei júniusig készülnek el, az épületek tervezése 2022-re zárulhat le, és az építkezés legkorábban 2023-ban indulhat el.
  • a Lánchíd ügyében hivatalos jelzés még nem érkezett a fővárostól a költségek emelkedéséről.
  • a Biodóm esetében már kétszer megadta a pénzt a főváros által kért összeget a kormány, és a beruhzásá irányító Persányi Miklós arról biztosította a kormányt, hogy ez a pénz már biztosan elég lesz.
  • a szuperkórház ügyében a főváros által javasolt új helyszínt egy közös munkacsoport vizsgálja, és ha jobbnak bizonyul, akkor a kormány kész változtatni korábbi döntésén, ha a főváros ingyen átadja a telekegyüttest.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018