eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Új javaslatot tesz a kormány Budapestnek

A közfejlesztési tanács következő ülésén két új témában is tárgyalást kezdeményez a kormány – derült ki Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szavaiból.

A közfejlesztési tanács következő ülésén a kormány két javaslatot biztosan tesz – mondta Fürjes Balázs a Népszavának adott interjúban. Az egyik a zöldfejlesztési program, a fővárossal közösen szeretné rendbe hozni a Népligetet, a Hajógyári-szigetet, és egy új közparkot kialakítani a Déli Városkapu program keretében. A másik a lakhatás és lakásügy kérdése Budapesten, mert az elmúlt öt évben duplájára emelkedtek az árak, amivel nem tudott lépést tartani a bérek emelkedése.

"A drága lakhatás pedig késői családalapításra és elvándorlásra készteti a fiatalokat. Budapest öregszik és fogy, miközben 9000 lakás áll üresen, a Belvárosban pedig az üzleti hasznosítás került előtérbe, így a történelmi belváros kiürül. Közpolitikai feladat ezen változtatni" – mondta az államtitkár, és a lehetséges javaslatok között említette az 5 százalékos lakásáfa területspecifikus, tehát csak bizonyos városrészekben megvalósuló építkezésekre vonatkozó visszaállítását. Emellett bérlakás-építési programot is támogatna a politikus, de hozzátette, első lépésben a budapesti lakhatási helyzet felmérését javasolja majd az ülésen.

Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztésekről is beszélt:

  • az atlétikai stadionnál a bontás és a területrendezés megkezdődött, legkorábban nyáron kezdődhet meg az építkezés, ha ez megtörténik, akkor a 2023-as világbajnokságra időben elkészülhet az atlétikai központ és a környező park egy része, a teljes parkrendezés 2024-re fejeződhet be.
  • a Diákváros városrendezési tervei júniusig készülnek el, az épületek tervezése 2022-re zárulhat le, és az építkezés legkorábban 2023-ban indulhat el.
  • a Lánchíd ügyében hivatalos jelzés még nem érkezett a fővárostól a költségek emelkedéséről.
  • a Biodóm esetében már kétszer megadta a pénzt a főváros által kért összeget a kormány, és a beruhzásá irányító Persányi Miklós arról biztosította a kormányt, hogy ez a pénz már biztosan elég lesz.
  • a szuperkórház ügyében a főváros által javasolt új helyszínt egy közös munkacsoport vizsgálja, és ha jobbnak bizonyul, akkor a kormány kész változtatni korábbi döntésén, ha a főváros ingyen átadja a telekegyüttest.
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×