INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

migráció

tranzitzóna

európai bíróság

gulyás gergely

A lezárt a Horgos és Röszke közötti határátkelő 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták őket.

Döntött a kormány a tranzitzónák sorsáról

Infostart

Csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani – jelentette be a kormánydöntést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A kormány az után döntött erről, hogy ítéletet mondott az Európai Bíróság a menedékkérők röszkei őrizetben tartásáról. Az Európai Bíróság megállapította, hogy a röszkei tranzitzónába való elhelyezést szabadságelvonásnak kell tekinteni, mert az érintettek jogszerűen semmilyen irányba nem távozhatnak.

Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta, a magyar kormány betartja az Európai Bíróság ítéletét, de nem ért vele egyet. Megszüntetik a tranzitzónákat, az ott lévő emberekkel a törvények szerint járnak el. A kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, hogy a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait, és sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete. Mivel Magyarország köteles betartani az ítéletet, nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy az Európa Tanács mint bíróság korábban a magyar kormánynak adott igazat, tehát az unióban belső vita is van.

A kancelláriaminiszter arra utalt, hogy tavaly novemberben részben az egyik félnek, részben a másiknak kedvező ítéletet hozott az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája annak a két bangladesi panaszosnak az ügyében. A strasbourgi döntés lényege az volt, hogy jogellenes fogva tartás-e a tranzitzónás várakoztatás. A tavalyi sokadik körben meghozott - strasbourgi döntés azt mondta ki, hogy nem minősül annak, ugyanakkor - az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája szerint - az adott ügyben, a két bangladesi panaszos esetében a magyar hatóságok jogsértően jártak el bizonyos kérdésekben.

Az intézkedés gyakorlati végrehajtásáról a kancelláriaminiszter elmondta, hogy az folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket.

Korábban az ítéletet kommentálva Varga Judit igazságügyi miniszter érthetetlennek nevezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Európai Bíróság egymásnak ellentmondó ítéletet hozott egy, az Európa határainak megvédése és jövője szempontjából kiemelkedően fontos kérdésben.

Varga Judit szerint a magyar szabályozás és gyakorlat megfelelt az uniós jognak, hiszen a tranzitzónát a migránsok Szerbia felé bármikor elhagyhatták volna.

Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

Kapcsolódó hang

Tranzitzónák bezárása – Gulyás Gergely, Kormányinfó
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018