eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szovjet gyártmányú, MiG-21BISZ 75AP sugárhajtású vadászrepülőgép a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum szabadtéri kiállítási területén. A Magyar Néphadsereg 47 darabot rendszeresített belőle, amelyek 1975-2000 között álltak szolgálatban. Nagy pontosságú navigációs és leszállító rendszerrel, valamint robotpilótával voltak felszerelve. A múzeum 60000 m2-en mutatja be az utóbbi évtizedek katonai repülőgépeit.  MTVA/Bizományosi: Lehotka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Újra megnyitó turisztikai helyszínek várják az érdeklődőket

Számos kedvelt vidéki intézmény tárja ki kapuit – igaz korlátozásokkal és szigorú biztonsági intézkedések mellett.

A május 18-i múzeumi világnap alkalmából a hétvégén ingyenes lesz a belépés a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzenbe. A szabadtéri gyűjtemény távolságtartás mellett látogatható, a kasházban és a főépületben kötelező maszkot viselni, a többi bemutatóterem zárva tart.

Korlátozott nyitvatartási időben és csökkentett szolgáltatásokkal várja a vendégeket a hétvégétől ismét a szigetvári vár. A műemlék területére csak szájmaszkban lehet belépni és az egymástól való kétméteres védőtávolság tartását várják el az emberektől.

Nógrád megyében újra látogatható a világörökségi Hollókő vára és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A vár a zárt terek kivételével látogatható. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet a 65 éven felüliek egyelőre nem kereshetik fel. A látogatóknak legalább másfél méter távolságot kell betartaniuk és zárt térben maszkot kell viselniük.

Három tagintézményét is újranyitotta a Magyar Nemzeti Múzeum. március 15-től.

  • Az MNM vértesszőlősi kiállítóhelye elsősorban egyéni látogatókra számít, akik a megszokott jegyárak mellett léphetnek be a területre. A járványhelyzet miatt csoportokat csak legfeljebb 10 fős egységekben fogad.
  • A nemesvámosi Villa Romana Baláca kiállítóhelyen péntektől a park, a romkert, a kőtár és a fogadóépület is látogatható egyéni és családos vendégek számára. A mozaikokat és falfestményeket bemutató központi villaépület egész évben zárva marad a tetőzeten zajló munkálatok miatt, a többi épület ezért a felújítás ideje alatt csökkentett jegyárak mellett tekinthető meg.
  • Balassagyarmaton az MNM Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye is megnyílik, a Palóc Ház kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb 10 fő tartózkodhat.

Az MNM mindhárom helyszínen kialakította a látogatók és a dolgozók egészségének védelmét szolgáló és a járványügyi szabályoknak megfelelő beléptetés és biztonságos múzeumlátogatás rendszerét. A járványhelyzet miatt turistabuszok fogadása egyik kiállítóhely parkolójában sem lehetséges - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum.

Újra megnyitotta kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum: a múzeum szabadtéri lett látogatható tematikus játszótérrel, katonai akadálypályával, egyszemélyes ajándékbolttal. A RepTár területén érkezéskor a munkatársak megmérik a vendégek testhőmérsékletet, a kézfertőtlenítés és a maszk használata kötelező. A látogatók számára kötelező a legalább másfél méter védőtávolság betartása.

Barcs-Drávaszentesen újra kinyitottak a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva Kapu Bemutatóközpontjának tanösvényei, állatsimogatója. A Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ kültéri létesítményei a tervek szerint pünkösd előtti héten fogadnak ismét vendégeket.

Szilvásvárad, 2020. május 15.
Utasok az erdei kisvasúton a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. május 15-én. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán ismét elindultak egyes erdei kisvasutak.
MTI/Komka Péter
A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán ismét elindultak egyes erdei kisvasutak, így Szilvásvárad közelében, a Szalakja-völgyben is lehet már kisvasutazni. MTI/Komka Péter

Már látogatható a martonvásári Brunszvik-kastély parkja, tájékoztatott az Agroverzum Tudományos Élményközpont a honlapján. Egyszerre maximum 40 ember tartózkodhat a parkban négy csoportban, előzetes regisztrációt követően másfél órás vezetett parkséta keretében.

Péntektől a békéscsabai Gabonamúzeum, a megyeszékhely mini skanzenje is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Ugyancsak a hét utolsó munkanapján nyitotta meg kültérrel rendelkező látogató központjainak kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park, így a dévaványai Sterbetz István és a biharugrai Bihari Madárvárta látogatóközpont, a szarvasi Körösvölgyi Állatpark, valamint az igazgatóság két tanösvénye nyílik meg az érdeklődők előtt. A belépőknek kötelező maszkot viselniük.

Szombaton megnyitja kapuit a Tác melletti Gorsium Régészeti Park: a római kori romterület már eddig is ismert részei mellett újdonságként látható lesz egy helyreállított 4. századi útszakasz, illetve több, római cementtel és homokkal fugázott falrész. A kiérkezőknek több szabályt be kell tartaniuk, többek között a park egy időben nem fogad száznál több vendéget, a beltéri állandó kiállítás helyszínén egyszerre kilencen tartózkodhatnak, továbbá csak maszkban lehet belépni a romterületre. A múzeumi világnap idén vasárnapra esik, így ezen a napon ingyenesen látogatható Gorsium.

Későbbi nyitások

Hétfőtől lesz újra látogatható a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum, azonban egyelőre csak sétálójegyet lehet venni, amellyel a külső területek tekinthetők meg.

Május 23-tól újraindul a gemenci erdei vasút, és megnyílik a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is. A vasút egyelőre hétvégeken, ideiglenes menetrend szerint közlekedik Pörböly és Lassi állomás között. Az erdőgazdaság arra kéri a kirándulókat, hogy előzetesen regisztrálják a tervezett utazást az okocentrum@gemenczrt.hu címre küldött levélben. A vasút közlekedése idején a járványügyi előírások betartásával a parkoló, a vizesblokkok, a játszótér, az ajándékbolt és a büfé is üzemel.

Az Ökoturisztikai Központ hétköznap 8-tól 16 óráig, hétvégén 8 és 17 óra között várja a látogatókat. Munkanapokon a központ külső helyszínei, a játszótér, a parkoló, valamint a vizesblokk vehető igénybe. A Gemenc Kincsei című kiállítás a hétvégi és munkaszüneti napokon látogatható, a büfé és az ajándékbolt csak ekkor tart nyitva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×