INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

koronavírus

országos mentőszolgálat

kásler miklós

Mentőautók érkeznek a Pesti úti idősotthon lakóival az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe 2020. április 9-én. Az otthonban több mint százan megfertőződtek, közülük öten meghaltak.

Új mentőautókat kapott az Országos Mentőszolgálat

Infostart

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter új járműveket és a járvány alatti helytállásért miniszteri elismeréseket adott át vasárnap délelőtt Budapesten, a Mentők Napja alkalmából.

A magyar kormány köszöni a mentőszolgálat koronavírus-járvány alatti munkáját, és mindent megtesz a mentősök munkájának korszerűsítésért: a mentőállomások felújítása már megkezdődött, 107-et már befejeztek, további 21 állomásé még zajlik. A mostani új jármű átadással pedig majdnem a teljes gépjárműflotta megújul, ráadásul a legkorszerűbb eszközökkel igyekszünk felszerelni ezeket - mondta a miniszter. Kásler Miklós beszámolt arról hogy 2500 korszerű eszköz, műszer között a mentőszolgálathoz került 300 defibrillátor, 150 lélegeztetőgép, emellett infúziós pumpák, navigációs és multimédiás eszközök is. Azt lehet mondani, hogy a mentősök a kor színvonalának megfelelő feltételek mellett végezhetik a munkájukat - tette hozzá a miniszter.

Megemlítette, hogy a magyar mentők helyt álltak háborúkban, forradalmakban, katasztrófahelyzetekben - árvizeknél és vörösiszap-áradatban -, és a jelen helyzetben is.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy

reméli, hogy a koronavírus járvány elleni védekezés első fázisának lezárását követően a jókedv nyara következik.

Amint azt az OMSZ főigazgatója, Csató Gábor elmondta, 2017 óta mintegy 410 új járművet kapott a szervezet, az elmúlt 10 évben pedig összesen 910 új járművet vásároltak. Így a járműpark átlagéletkora 4,7 év, ami szerinte Európában is egyedülálló, ahogyan műszerezettsége és felszereltsége is.

A most átadott, B típusú mentőautók azonnal hadrendbe is állnak a vidéki mentőállomásokon - mondta a főigazgató.

Beszámolt arról is, hogy a járvány kezdete óta tisztességgel helytállnak a kollégái, és

mintegy 15 ezer koronavírus fertőzött, vagy fertőzésgyanús betegnek nyújtottak segítséget a mentősök az elmúlt három hónapban.

Elmondása szerint csak a járvány kapcsán majdnem 410 ezer kilométert tettek meg a mentőszolgálat járművei, és több százezer védőfelszerelést használtak el azért, hogy a mentősök mellett a velük kapcsolatba kerülők is biztonságban legyenek.

Az OMSZ az idén összesen 103 új mentőautó beszerzését tervezi.

Kásler Miklós miniszter a május 10-i hagyományos Mentők Napja alkalmából tartott ünnepség helyett miniszteri elismeréseket adott át a mentőszolgálat dolgozóinak kiemelkedő munkáját elismerve. A rendkívüli körülmények miatt a hagyományos ünnepség elmaradt. Az írásos elismeréseket ezért az OMSZ főigazgatója vette át az érintettek nevében.

Frissítés:

Korábban az MTI arról írt, hogy 20 új járművel adtak át a Mentők Napja alkalmából. Az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján azonban a főigazgató 40 új mentőautó átadásáról számolt be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018