eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rendőrök járőröznek a székesfehérvári Rákóczi utcán 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újabb részletek derültek ki a hétfőtől érvényes változásokról

Hétfőtől megkezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza, aminek felügyeletére felkészült a rendőrség - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a vasárnapi operatív törzs. Március vége óta több 44 ezer esetben intézkedtek a rendőrök.

A rendőrök a hétvégén eddig 3512 esetben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján. Ebből 1751 volt figyelmeztetés, 986 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 775 feljelentést tettek.

A kijárási korlátozásokkal összefüggésben március 28. óta több mint 44 ezer esetben volt szükség valamilyen rendőri intézkedésre.

Szombaton 916 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 786 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Szombaton 23 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben. A rendőrség március 12. óta ellenőrzi a korlátozó intézkedés alatt állókat, azóta 1453 szabályszegővel szemben léptek fel.

A holnaptól hatályos intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy Budapesten és Pest megyében az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások maradnak hatályban. Az ország többi részén valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható. Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni - hangsúlyozta Kiss Róbert.

A rendőrség felkészült és megfelelő létszámmal ellenőrzi a hétfőtől életbe lépő új szabályok betartását. Amennyiben szükségessé válik, azonnal intézkednek majd - hangúlyozta az alezredes. Kérdésre válaszolva elmondta:

leggyakrabban azzal követnek el szabálysértést az emberek, hogy nem alapos indokkal hagyják el otthonaikat, nem tartják be a távolságtartás szabályait, illetve nem a számukra kijelölt idősávban mennek vásárolni.

Az újrainduló repülőtéri utasforgalomban a külföldi utazásról hazatérőknek kötelező egészségügyi vizsgálatra kell számítaniuk. Ha felmerül náluk a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek, ha nem, akkor 14 napos hatósági házi karantént rendelnek el velük szemben.

Az alezredes szerint hazajöhet a hétvégére a családjához az, aki például Németországban dolgozik. Hozzátette: a hatósági házi karantén alól az adhat felmentést, ha valaki igazolja, hogy gyógyult, fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy igazolással rendelkezik arról, hogy a hazautazást megelőzően 14 napos járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt.

Arra a kérdésre, hogy szabálysértésnek minősül-e ha egy budapesti lakos autót vásárol, és teljesíti a bejelentési kötelezettségét a közlekedési hatóságnál a tulajdonjog-változásról, nemmel felelt az alezredes. Hozzátette: a jogszabály szerint alapos indoknak kell tekinteni, hogy a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási, illetve postai ügyintézés során megjelennek az emberek ezeknél a hivataloknál.

A vidéki enyhítésekkel kapcsolatban elmondta: a teraszokon, kerthelyiségekben történő fogyasztásnál megengedett lesz a jellemzően a belső térben található mellékhelyiségek használata.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×