eur:
396.96
usd:
355.41
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Sürgősségi kérelemmel fordulnak a Kúriához a gyöngyöspatai iskolaügy alperesei, a tankerület és az önkormányzat - a nap hírei

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén. Nem volt előrelépés a BKV és az érdekképviseletek közötti újabb bértárgyaláson.

Sürgősségi kérelemmel fordulnak a Kúriához a gyöngyöspatai iskolaügy alperesei, a tankerület és az önkormányzat. Rétvári Bence államtitkár elmondta: a beadvány célja, hogy a Kúria minél hamarabb hozzon döntést az ügyben. Rétvári Bence szerint az eljárás során a bíróság nem kellően vizsgálta meg az alperesek több indítványát. Úgy vélte: a nyolc tárgyalás során nem volt bizonyított eléggé a károkozás mértéke, nem hangzottak el konkrétumok arról, ki, miben érezte kárát. A Debreceni Ítélőtábla tavaly hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt Gyöngyöspatán élő roma családok javára százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén - értesült a magyarnemzet.hu. A portál úgy tudja, hogy a kormányfő, a Fidesz elnöke azt a problémát fogalmazta meg, hogy egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál. A kormány tudni szeretné, miként vélekednek a magyarok az iparággá vált börtönbizniszről, a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról, a Szeviép-üggyel összefüggésben felmerült bírói korrupció gyanújáról és a gyöngyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről.

Nem volt előrelépés a BKV és az érdekképviseletek között lezajlott újabb bértárgyaláson. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: nem közeledtek az álláspontok, negyedszerre is ugyanazt az ajánlatot kapta az érdekképviselet, mint korábban. A folyamat felgyorsítása érdekében kollektív munkaügyi vita kezdődik, az első forduló pénteken lesz. Naszályi Gábor hozzátette: bízik a megállapodásban, de ha ez nem sikerül, akár a sztrájk is szóba kerülhet a közeljövőben.

Az év második felében elindulhat a "magyar Netflix" - egy olyan online csatorna, ahol magyar filmeket lehet majd nézni - jelentette ki a filmügyi kormánybiztos. Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy az új csatorna kínálatának alapját a nemzeti filmintézet archívuma adja majd, amely folyamatosan bővül majd az új alkotásokkal. Hangsúlyozta: a filmeket nem csak házi használatra, otthoni szórakozásra szánják.

Nem költözik átmeneti helyre a Természettudományi Múzeum, egyelőre marad a Ludovika épületében - közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs a Twitteren azt írta, hogy az intézmény majd akkor költözik, ha egyszer kulcsrakészen felépül az új, tágasabb otthona. Hozzátette: ez legfeljebb évek múlva lehet, és akkor is a költözés után azonnal kinyit, addig pedig folyamatosan látogatható marad.

Az MSZP a férfiaknak is megadná a nyugdíjba vonulás lehetőségét 40 év szolgálati jogviszony után. Korózs Lajos, Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint a kormány túl merevvé tette a nyugdíjazás feltételeit, így előfordulhat, hogy valaki 47 év munkaviszony után sem tud még nyugdíjba menni. Korózs Lajos elmondta: az MSZP úgy csökkentené a nyugdíjak közötti jelenlegi nagy különbségeket, hogy a legmagasabb, sokmilliós járandóságoknak gátat szabna, a legkisebbeket pedig felzárkóztatná.

Lassan, de tovább terjed az influenza az országban. A múlt héten csaknem 35 ezer ember, fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző hetinél ez 16 százalékkal több. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a betegek többsége gyerek, harmada pedig 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A laboratóriumi vizsgálatok többségében az influenza A vírusát mutatták ki.

Az iraki kiképző misszió kibővítéséről egyeztek meg a NATO-tagországok védelmi miniszterei. Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára elmondta: arról egyeztek meg, hogy a katonai szövetség átveszi az iraki katonák és biztonsági erők képzési feladatainak egy részét az Egyesült Államok vezette koalíciótól.

Olaszországban hivatali visszaélés miatt megszavazta a volt belügyminiszter, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását a római felsőház kormánypárti többsége. Az ellenzéki Liga és a jobbközép koalíció vezetője bejelentette: kész bíróság elé állni az olaszországi határok védelméért.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják a Forma-1-es Kínai Nagydíjat. A Nemzetközi Automobil Szövetség tájékoztatása szerint a versenyt április 19-e helyett egy későbbi időpontban tatrják meg, amikor javultak a körülmények. A 22 futamosra tervezett 2020-as szezon negyedik állomását rendezték volna meg Sanghajban.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×