INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

nemzeti népegészségügyi központ

molnár zsuzsanna

influenzajárvány

h1n1

Aki beteg, maradjon otthon – hivatalosan is itt az influenzajárvány

Aki beteg, maradjon otthon – hivatalosan is itt az influenzajárvány

InfoRádió

Elkezdődött az influenzajárvány, elsősorban a kisgyermekek veszélyeztetettek – mondta az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

A negyedik naptári hétre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy Magyarországon

megkezdődött az influenza járványos terjedése.

Január 20-26. között 17 500 fő (100 ezer lakosra vetítve 179 fő) kereste föl háziorvosát influenzaszerű tűnetekkel, ez pedig bőven meghaladja azt a számot, vagyis a 14 ezer főt, amely esetében Magyarországon járványról lehet már beszélni – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az InfoRádióval.

Miután hasonló vírustörzsek vannak jelen mint a korábbi években, így lassabb a terjedés. Az elmúlt héthez viszonyítva például mintegy 40 százalékkal emelkedett a betegek száma, amely nem tekinthető jelentősnek. Egy komolyabb járványnál két–két és félszeres is lehet a növekedés egyik hétről a másikra – mondta Molnár Zsuzsanna. Továbbra is az látható, hogy

az influenza A, ebből is az úgynevezett H1N1 pandémiás vírus – amely jelen van már egy évtizede – dominál jelenleg hazánkban.

A korcsoportos morbiditás szempontjából a 3-5 évesek, tehát az óvodások, valamint az általános iskolások között történik a legtöbb megbetegedés, ahogyan az a H1N1 esetében megszokott, ellenben, amikor a H3N2 vírus a meghatározó, amely jellemzően az idősebbeknél okoz megbetegedést és szövődményeket – jegyezte meg a járványügyi szakértő.

Jelenleg az ország egyes területei között viszont nagyon nagy különbségek figyelhetők meg: a dobogón Pest-, Győr-Moson-Sopron megye és Budapest állnak. A fővárosban 100 ezer főre vetítve ez 240 főt jelent. Az influenzától legkevésbé érintett megyék Csongrád, Somogy és Tolna.

Természetesen az egészségügyi intézmények vezetői is figyelemmel kísérik a heti jelentést, amely alapján saját hatáskörben bármikor dönthetnek a látogatási tilalom elrendeléséről, ahogyan a fővárosban és további öt megyében már van is rá példa. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért azt javasolja a hozzátartozóknak, hogy az adott egészségügyi intézmény honlapján tájékozódjanak, mert először ott fog megjelenni a beteglátogatásra vonatkozó információ.

Molnár Zsuzsanna végezetül kiemelte: aki beteg, maradjon otthon.

Akinek láza van, köhög és gyenge, annak a legjobb az ágynyugalom és a folyadékpótlás,

így ráadásul nem fertőzi meg a többi embert maga körül. Aki pedig egészséges, az az általános higiéniai szabályok betartásával tud nagyon sokat segíteni a különböző fertőzések elkerülése érdekében. A szappanos, meleg vizes kézmosás mellett

mindenki számára illő a köhögési és tüsszögési etikett betartása,

ahogyan célszerű kerülni a megszokott üdvözlési formákat, mint a kézfogás és puszilkodás a járvány időszakában.

Nyitókép: pexels.com

Kapcsolódó hang

Elkezdődött az influenzajárvány – Molnár Zsuzsanna, NNK
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018