eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

Akár egyszerűen is szövetségesre találhat a Fidesz az EP-ben

Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja kész egy új mozgalom megalapítására a Fidesszel és az olasz Ligával - ezt az EP-frakció társelnöke közölte. A Néppárt februárban dönthet a Fidesz kizárásáról.

Nem tudott megegyezni a Fidesz Európai Néppártból való kizárásáról a döntéssel még tavaly márciusban megbízott három politikus - értesült a héten a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap szerint Wolfgang Schüssel a Fidesz tagságának visszaállítását, Herman van Rompuy a párt kizárását szerette volna, Hans-Gert Pöttering pedig köztes álláspontra helyezkedett. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a politikusok inkább a Fidesznek a Néppártban maradása felé hajlanak, ám végül hétfőn azt javasolták Donald Tusknak, a pártszövetség elnökének, hogy a Fidesz addig maradjon felfüggesztve, míg nem változtat politikai irányvonalán.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerdán az InfoRádiónak úgy reagált: még nincs döntés a Fideszről.

"A folyamat nem zárult le. Nyilvánvaló, hogy

egy fontos politikai vita van a néppárton belül is,

a múlt heti határozat, amelyben Lengyelországot és Magyarországot kritizálta az Európai Parlament, és amelyre a néppárt megosztottan szavazott, pontosan mutatta a választóvonalakat, amikben benne vagyunk.

Az Európai Néppárt jelentős része végül megszavazta a magyar jogállamisági eljárás folytatásával kapcsolatos indítványt. Orbán Viktor azt mondta: emiatt egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen a néppártból.

A miniszterelnök már korábban is bírálta a pártcsaládot. Év eleji sajtótájékoztatóján azt mondta: a néppárt elfelejtette alapértékeit, túl liberális, szocialista és centrista. A Kossuth rádiónak múlt pénteken adott interjújában pedig arról beszélt: a néppártból való esetleges kilépéssel nem romlana az ország pozíciója, mert Magyarországnak vannak más szövetségesei.

"Az biztos, hogy ez így nem maradhat, és ha az Európai Néppárt nem áll ki Magyarország mellett, akkor egy

új, kereszténydemokrata jellegű európai mozgalmat kell indítani,

erre pedig energiákat kell fordítani. Lesznek hozzá európai szövetségeseink."

Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja kész egy új mozgalom megalapítására a Fidesszel és az olasz Ligával – mondta a jobboldali európai parlamenti frakció társelnöke újságíróknak szerdán. Raffaele Fitto azt is hozzátette: készen állnak a küldöttségekkel való tárgyalásokra az Európai Parlamentben.

A Fideszről a néppárt kongresszusa február elején hoz döntést, addig várhatóan Orbán Viktor is egyeztet majd Donald Tuskkal, a pártszövetség elnökével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×