eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

A bíráknak egyelőre nincs okuk tartani a mesterséges intelligenciától

A mesterséges intelligencia alapú elemzőszoftverek segítséget nyújtanak a megalapozott ítélet meghozatalában, de nem döntenek a bíró helyett – hangsúlyozta a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke. Parti Tamás az InfoRádióban úgy vélte: a humán tényező addig nem lesz kiküszöbölhető, amíg nem lesz humán szintű mesterséges intelligencia.

Már tíz éve is léteztek a jogszabályokra és a bírói ítéletekre különböző keresési lehetőségek elektronikus adathalmazban, a találatok feldolgozása egy-egy terület feltérképezése során azonban heteket vett igénybe – magyarázta Parti Tamás az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában.

Ezzel szemben a mai algoritmusok képesek már sokkal célirányosabb keresésre, valamint összegzésre, ezeket az információkat pedig meg is jegyzik, és a következő, erre épülő kérdéseknél használják is, így a munkának ezt a részét sokkal gyorsabban el lehet végezni – tette hozzá a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Az említett eljárások arra alkalmasak, hogy egy értelmes kérdés mentén elemezzék a meglévő adathalmazt, és a megfelelő információt kiszűrve azt a humán alkalmazó elé tárják, aki majd ennek kapcsán alakíthatja ki a stratégiáját, hozhat döntést arra a konkrét esetre vonatkozóan, ami éppen előtte áll – magyarázta a szakember, kiemelve:

az algoritmusok és adatbázisok a múltra vonatkoznak,

és abból csak arra lehet következtetni, hogy mi és hogyan történt. A környezetünk azonban gyorsan változik, és az emberi motivációkban is folyamatosan új elemek jelentkeznek, így ehhez az új helyzetekhez kell értelmezni a múltbeli eseményeket és kell meghozni a döntést, hogy egy eddig alkalmazott normát hogyan lehet kicsit másképp is alkalmazni – magyarázta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese.

Az említett komplexitásnövekedés viszont meglehetősen nehéz helyzetet teremt a jogban, hiszen

egyre több olyan esettel találkoznak a szakemberek, amire se jogi norma, se bírói ítélet nincsen,

pusztán azért, mert ez egy új jelenség, amely csak most kezd terjedni. Nem kis nehézséget okoz tehát a mai jogalkalmazásban az a feladat, hogy létező építőelemekkel támogassanak egy újszerű jelenséget – fogalmazott Parti Tamás, kiemelve: a mesterséges intelligenciának nevezett adat- és algoritmushalmaztól

nem kell tartani, hiszen segítségükre van a munkában, hogy jobban megalapozhassák az döntéseiket, de dönteni nem fog helyettük.

Azt pedig jelenleg egy magasabb szintű, filozófiai kérdésnek tartja a szakember, hogy mi lesz akkor, amikor a mesterséges intelligencia képes lesz meglátni a bonyolult viszonyokban azt a problémát, amire érdemes rákérdeznie. „Ez az eset akkor fog előfordulni, ha valóban egy humán szintű mesterséges intelligenciával találkozunk, amely képes önállóan célokat meghatározni, ehhez képest kérdéseket föltenni, és adatot gyűjteni” – fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×