INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

aluljáró

illegális

árusítás

hatóság

engedély

brfk

nav

jegyző

ellenőrzés

A Blaha Lujza téri aluljáró Budapesten 2018. március 28-án. A teret mintegy kétmilliárd forintból, várhatóan 2019 végére felújítják.

Az aluljárókban még mindig a tehetetlenség a legnagyobb úr

Infostart

Feltehetően illegális árusok kínálgatják portékáikat Budapest legforgalmasabb aluljáróiban a karácsony közeledtével is. Teszik ezt mindenki szeme láttára, a térfigyelő kamerák kereszttüzében, pedig, ha nincs engedélyük, vagy nem igazolják termékeik eredetiségét, bűncselekményt követnek el.

A Pénzcentrum hosszú évek óta beszámol arról a jelenségről, hogy Budapest legforgalmasabb aluljáróiban, főleg az egyes ünnepek közeledtével egyszerre csak előkerülnek a semmiből bizonyos árusok, akik minden bizonnyal illegálisan üzérkednek portékáikkal. Így történt ez most is, alig egy héttel a karácsony előtt, a helyzet pikantériája pedig – jegyzi meg a portál –, hogy az árusítás Budapest egyik legforgalmasabb aluljárójában történik, a megfigyelő kamerák garmadájának kereszttüzében.

Az aluljárókban portékáikat áruló kofák nyílván nem ismeretlenek a fővárosi lakosságnak, mégis úgy látszik, a törvény évek óta nem képes őket kiszorítani természetes élőhelyükről. A gazdasági portál korábbi érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt a tájékoztatást adta, hogy a hatályban lévő törvény alapján a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre, míg a Budapest Főváros Közterület-felügyeletének Sajtószolgálata azt közölte: hogy az ilyen árusokkal szemben a Nemzeti Adó és Vámhivatal járhat el jogsértés esetén, attól függően, hogy milyen jellegű kereskedelmi tevékenységet végez az elárusító személy, az Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal pedig akkor van dolga, ha az árult termékek (elsősorban élelmiszerek) árueredetének igazolásának a hiánya áll fenn.

Aki legálisan akar az utcán árulni, annak igencsak sok helyről kell beszereznie a papírokat. Ennek ellenére, ha valaki mégsem így tesz, lebukhat egyáltalán? – teszi föl a kérdést a portál, azonnal megválaszolva: elméletileg igen, ugyanis Budapesten belül minden kerületi jegyző külön kereskedelmi hatóságként végzi az utcai árusok ellenőrzését. Ha pedig valaki engedély nélkül árusít, akkor a jegyző bezárhatja az „üzletet”. A szabályozás tehát szigorú és, ellenőrzés is van, ennek ellenére mégis az látszik, hogy az aluljárókat illetően még mindig a tehetetlenség a legnagyobb úr – jegyzik meg.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán – képünk illusztráció
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018