INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

óvoda

pedagógus

álláshely

pedagógusok szakszervezete

emmi

Gyerekek ebédelnek az egyik csoportszobában a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.

Óvodapedagógus-hiány: nyugtalankodik a szakszervezet, nyugtat a tárca

InfoRádió

Jelenleg több mint 790 óvodapedagógust keresnek az országban, a közszféra állásportálja szerint. A Pedagógusok Szakszervezete szerint egyre nagyobb lesz a hiány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont nem tartja kirívóan magasnak a meghirdetett állások számát.

Továbbra is csaknem 800 óvodapedagógusi, vagy nevelői állást lehet találni a közszféra állásportálja, a Közigállás oldalán. A Pedagógusok Szakszervezetének óvodatagozatának elnöke az ATV-nek azt mondta, sok helyről kérdezték már a szervezetet, hogy 29 gyerekkel és 1 óvodapedagógussal el lehet-e kezdeni a tanévet? Verba Attiláné korábban az InfoRádióban felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet hosszútávon még rosszabb lesz.

"A statisztikák szerint az elkövetkezendő 5 évben a most pályán lévő, aktív óvodapedagógusok egyharmada fog elmenni nyugdíjba, itt aztán egy komoly létszámhiány fog jelentkezni, és nincs annyi utánpótlás, amennyi kellene" – fogalmazott.

A pályakezdők esetében

a leterheltséget és az alulfizetettséget látja a legfőbb gondnak a szakszervezet

óvodatagozatának elnöke. A hatalmas dokumentáció-mennyiség, amelyet meg kell írniuk, a portfólió, a minősítés, mind-mind olyan dolog, amely nem a pályára vonzza az óvónőket, sorolta. A gyakornokok ehhez pedig 120 ezer forint nettót visznek haza.

Verba Attiláné hangsúlyozta, hogy az óvónőhiányra megoldást jelenthetne a béremelés, vagy az adminisztráció csökkentése.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az InfoRádió korábbi megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy

nyáron általában megnő az iskolai és óvodai álláshirdetések száma,

mivel ekkor köszönnek el a nyugdíjba vonuló pedagógusok. Sokan ilyenkor váltanak munkahelyet, a végzett egyetemisták pedig ekkor kezdnek el pályázni. A tárca szerint évente mintegy 6000 fő végez felsőoktatásban pedagógusként, közülük 1300-1500 hallgató óvodapedagógiai szakon.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Kapcsolódó hang

Nyugtalankodik a szakszervezet, nyugtat a tárca
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018