INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

óvodapedagógus-hiány

óvoda

psz

Gyerekek ebédelnek az egyik csoportszobában a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.

Komoly létszámhiánytól tart a PSZ

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Jelentős az óvodapedagógus-hiány, országszerte több mint 840 betöltetlen álláshely van az intézményekben. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke arra figyelmeztetett, hogy a helyzet a következő években tovább fog romlani.

A statisztikákból az derül ki, hogy az elkövetkezendő 5 évben a pályán lévő, aktív óvodapedagógusok harmada nyugdíjas lesz, vagyis egy komoly létszámhiány fog jelentkezni, és nincs megfelelő számú utánpótlás se, figyelmeztetett Verba Attiláné.

Megoldás lehetne, egyben bevett szokás is, hogy a nyugdíjas kollégákat tovább foglalkoztatják az óvodák, de sajnos 40 év szolgálati idő után jellemzően ők "elfáradnak" – akár fizikálisan, akár mentálisan, jegyezte meg a szakértő. "Ha vállalnak nyugdíj után munkát, akkor ez részmunkaidőben történik, természetesen ez is hatalmas nagy segítség, de nem megoldás.

Tűzoltásnak jó, rövidtávon segíthet, de

hosszútávon ez semmiféleképpen nem megoldás" – hangsúlyozta a PSZ óvodapedagógiai tagozatának elnöke.

A pályakezdők esetében a leterheltséget és az alulfizetettséget látja a legfőbb gondnak a szakértő. A hatalmas dokumentáció-mennyiség, amelyet meg kell írniuk, a portfólió, a minősítés, mind-mind olyan dolog, amely nem a pályára vonzza az óvónőket, sorolta Verba Attiláné.

A kormány képzésátalakításáról szóló szakmai pletyka pedig reméli, az is marad. "Hogy a középfokú képzést visszaállítanék, én azt abszolúte nem támogatom, mondta.

Ne lépjünk már vissza".

Az, hogy csak főiskolai diplomával a zsebükben láthatják el a hivatásukat, az rangra emelte az óvodapedagógus-képzést és -munkát, jegyezte meg végezetül.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Kapcsolódó hang

Jelentős az óvodapedagógus hiány
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018