eur:
394.72
usd:
363.87
bux:
65508.88
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gyerekek ebédelnek az egyik csoportszobában a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Komoly létszámhiánytól tart a PSZ

Jelentős az óvodapedagógus-hiány, országszerte több mint 840 betöltetlen álláshely van az intézményekben. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke arra figyelmeztetett, hogy a helyzet a következő években tovább fog romlani.

A statisztikákból az derül ki, hogy az elkövetkezendő 5 évben a pályán lévő, aktív óvodapedagógusok harmada nyugdíjas lesz, vagyis egy komoly létszámhiány fog jelentkezni, és nincs megfelelő számú utánpótlás se, figyelmeztetett Verba Attiláné.

Megoldás lehetne, egyben bevett szokás is, hogy a nyugdíjas kollégákat tovább foglalkoztatják az óvodák, de sajnos 40 év szolgálati idő után jellemzően ők "elfáradnak" – akár fizikálisan, akár mentálisan, jegyezte meg a szakértő. "Ha vállalnak nyugdíj után munkát, akkor ez részmunkaidőben történik, természetesen ez is hatalmas nagy segítség, de nem megoldás.

Tűzoltásnak jó, rövidtávon segíthet, de

hosszútávon ez semmiféleképpen nem megoldás" – hangsúlyozta a PSZ óvodapedagógiai tagozatának elnöke.

A pályakezdők esetében a leterheltséget és az alulfizetettséget látja a legfőbb gondnak a szakértő. A hatalmas dokumentáció-mennyiség, amelyet meg kell írniuk, a portfólió, a minősítés, mind-mind olyan dolog, amely nem a pályára vonzza az óvónőket, sorolta Verba Attiláné.

A kormány képzésátalakításáról szóló szakmai pletyka pedig reméli, az is marad. "Hogy a középfokú képzést visszaállítanék, én azt abszolúte nem támogatom, mondta.

Ne lépjünk már vissza".

Az, hogy csak főiskolai diplomával a zsebükben láthatják el a hivatásukat, az rangra emelte az óvodapedagógus-képzést és -munkát, jegyezte meg végezetül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×