INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

józsefváros

strand

gyógyfürdő

kútfúrás

Egy lépéssel közelebb a józsefvárosi álomhoz

Egy lépéssel közelebb a józsefvárosi álomhoz

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Még idén megkezdődhet a józsefvárosi strand kútfúrása. Ha bebizonyosodik, hogy az egykori józsefvárosi piac területén a Széchenyi fürdőéhez hasonló gyógyvíz van, akkor elindulhat a 10 medencés strand tervezése, majd kivitelezése. A költségeket az állam, a kerület és a főváros közösen állná.

200 millió forintot csoportosított át a kormány az idei költségvetésben a józsefvárosi strand építésének előkészítésére – a döntés múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben. A forrásból még idén megkezdődhet a termálkút fúrása, az előzetes vizsgálatok szerint ugyanis az egykori józsefvárosi piac alatt a Széchenyi fürdőéhez hasonló, 70 Celsius-fokos gyógyvíz található – mondta az InfoRádiónak Sára Botond VIII. kerületi polgármester.

"A költségvetés módosítása az arról szólt, hogy a Miniszterelnökséghez, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárhoz kerül a forrás, ami azt jelenti, hogy ők majd kötnek egy támogatási szerződést a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel. Magához a kútfúráshoz le kell bonyolítani egy közbeszerzési eljárást. De én azt gondolom, hogyha minden optimista módon halad, akkor még ebben az évben a kútfúrás megtörténhet" – fogalmazott a kerület vezetője.

Ha a kútfúrás sikeres, megkezdődhet az engedélyes tervek készítése. A koncepció szerint egy 3 hektáros, 10 medencés, 450 fő befogadására alkalmas strand és élményfürdő épülne az egykori józsefvárosi piac területén – emelte ki a polgármester.

"Ez a koncepcióterv alapján egy gyűrű formájú fürdőt és a kiszolgáló épületeket tartalmazza. A létesítményben helyet kapna egy gyógyászati részleg, egy egészében működő élményfürdő kinti és benti medencékkel, egy gyermekrészleg, szaunák, gőzkamrák, nyári strandrész, illetve a szükséges kiszolgáló helyiségek – sorolta Sára Boton, kiemelve – 80 százalék fölött zöld terület is kialakításra kerülne."

A költségeket csak a pontos tervek elkészülte után lehet megbecsülni – mondta a polgármester, aki szerint az építkezést a kerület mellett az állam és a főváros is támogatná. A komplexum legkorábban 2022-ben nyílhat meg, a tulajdonosa az állam, az üzemeltetője a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. lehet.

Sára Botond szerint józsefvárosi piac rehabilitációja itt nem áll meg, az állam egy sport és szabadidős központot is létrehozhat a területen.

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó hang

Még idén megkezdődhet a józsefvárosi strand kútfúrása
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018