INFORÁDIÓ 
2020. január 28. kedd
Karola, Károly

őssejt

őssejtügy

svájc

cryosave

Hamarosan ismét elérhető lesz az egyik legnagyobb magyarországi őssejtbank

Hamarosan ismét elérhető lesz az egyik legnagyobb magyarországi őssejtbank

InfoRádió

Két-három hét múlva helyreáll a szolgáltatás – ezt közölték az InfoRádióval a cég svájci ügyfélszolgálatán. Az Index írta meg, hogy a CryoSave nevű cég magyar irodáját hiába hívják az ügyfelek, a telefont kikapcsolták, a telephelyről is eltűntek a kollégák. A svájci ügyfélszolgálat szerint csak meghibásodás miatt nem válaszolnak a megkeresésekre, a mintákat pedig továbbra is Magyarországon tárolják. A cég által küldött levél szerint azonban az őssejteket Belgiumban és Genfben dolgozzák fel.

Az értékesítők és a CryoSave irodája sem válaszol az ügyfelek hívására, a sejtbank honlapján megadott telefonszámokat az InfoRádió is hiba hívta, ki vannak kapcsolva. Az Index-nek nyilatkozó ügyfelek szerint a sejtbank telephelyén sem találtak senkit, de a cég hirtelen a Facebookról is eltűnt.

Internetes oldaluk azonban működik, továbbra is hirdetik szolgáltatásaikat. A CryoSave 385 és 595 ezer forint között vállalja köldökzsinórvér-őssejtek, valamint köldökzsinór-szövetek tárolását.

Az ügyfelek azonban arról is hiába érdeklődnek, mi történt a levett mintáikkal.

Az InfoRádió elérte a CryoSave svájci ügyfélszolgálatát, ahol azt mondták, a magyar cég irodájával akadtak gondok, ezért bezárt. "Minden rendben, csak az irodával vannak gondok, egy meghibásodás miatt nem tudunk e-maileket és telefonokat fogadni, dolgozunk a hiba elhárításán. Két-három héten belül pedig ismét elérhető lesz a budapesti irodánk" – fogalmazott az alkalmazott.

A svájci ügyfélszolgálat szerint a mintákat is tovább tárolják:

– Magyarországon tárolják a mintát?
– Igen, ellenőrizni is tudom, ha megadja az ügyfélazonosító számát – közölték az ügyfélszolgálaton.

Az Index érdeklődése után azonban az ügyfelek egy olyan tájékoztatólevelet kaptak, ami szerint az őssejteket a Belgiumban és Genfben található laboratóriumaikban dolgozzák fel. Azt is közölték, hogy megállapodást kötöttek a közegészségügyi hatóságok által is hivatalosan elismert varsói PBKM nevű vállalattal, amely laboratóriumot üzemeltet és hosszútávú tárolási szolgáltatást kínál.

A panaszos ügyfelek a felügyeleti szervekhez, az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulhatnak.

Ha az őssejtbank a mintákat nem adja ki, az bűncselekménynek minősül.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Elérhetetlenné vált az őssejtbank, hiába érdeklődnek az ügyfelek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018