eur:
394.63
usd:
369.54
bux:
65407.58
2024. április 23. kedd Béla
Fiatalok sétálnak a budapesti Gesztenyés-kertben az őszi napsütésben 2018. október 29-én. Európa egyes magasabb pontjain már télies az időjárás, Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kevés, ha csak a gyereknek próbálunk segíteni

A korai traumát, bántalmazást elszenvedő gyermekekért akkor lehet a legtöbbet tenni, ha minél előbb segítséget kap a család.

A negatív gyermekkori élmények hatására kialakulhat szenvedélybetegség vagy más viselkedészavar. Ennek megelőzési lehetőségeiről tartottak a napokban egész napos konferenciát Budapesten.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. Kerületi tagintézményének igazgatója a korai traumatizált gyerekek terápiás megsegítésének lehetőségeiről tartott előadást. K. Németh Margit az InfoRádiónak nyilatkozva elárulta, a több évtizedes tapasztalatok, megfigyelések azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akiket a korai időszakban elhanyagolnak, bántalmaznak, azoknál sokkal nagyobb számban fordul elő valamiféle deviancia, vagy patológia.

A korai traumát, bántalmazást elszenvedő gyermekekért akkor lehet a legtöbbet tenni, véli a szakértő, ha minél előbb segítséget kap a család.

"Az a tapasztalatom, hogy ha csak a gyereknek próbálunk meg segíteni, az sajnos nagyon kevés"

– emelte ki K. Németh Margit, hozzátéve: ő is nagyon sokat dolgozik szülőkkel annak érdekében, hogy aztán a rajtuk keresztül, velük együtt tudjanak segíteni a gyereknek.

A pedagógusoknak, védőnőknek is nagy szerepe lehet a probléma orvoslásában, ugyanis a korai traumatizált gyermekek esetében megfigyelhető magatartási zavar, esetleg figyelmi probléma, mutatott rá.

"Ezek a gyerekek mindenféleképpen észrevetetik magukat, problémásak lesznek."

A pedagógia intézmények – iskolák, óvodák – munkatársainak ezekről a gyerekekről nyilván jelzést küldenek a pedagógiai intézménynek, a gyermekjóléti szolgálatnak. A szakszolgálat pedig "ott lép be", amikor már terápiás megsegítésére van szüksége ezeknek a gyermekeknek, illetve a családoknak, tette hozzá K. Németh Margit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×