eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Egy nő nézi a naplementét a 4-es és a 6-os villamosok megállójában, a Széll Kálmán téren. A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a tér felújításának koncepciótervét, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azóta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal elkészítette a támogatási szerződés tervezetét.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A főváros két kulcspontján hónapokra átalakul a közlekedés

Felújítják a 4-es 6-os villamos vágányait, és a szombaton kezdődő első szakaszhoz július közepén újabb csatlakozik. A jelentős forgalomkorlátozással járó munkálatokról Kardos Zoltán, a BKK Info vezetője beszélt az InfoRádióban.

Ismét fel kell újítani a nagykörúti villamosvonalat, szombattól a dél-pesti szakaszon, a nyár második felében pedig Budán dolgoznak majd. A BKK jelezte, hogy a nyáron a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra cserélik a nagy terhelésű járművek sűrű követése miatt elhasználódott sínpályát, így a jövőben a szükséges beavatkozások gyorsabban elvégezhetők lesznek.

A 4-es és a 6-os vonalán a szerelvények a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között közlekednek, a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között pótlóbuszra kell szállni. Ezen a szakaszon húsz éve volt felújítás - mondta az InfoRádióban Kardos Zoltán, a BKK Info vezetője. A külső sávot a Boráros tér és a Csepreghy utca között buszsávvá alakították. Ezek szombat reggeltől "élesednek", de már most tilos parkolni a Ferenc és József körúton.

Éjszakai változás és nyári menetrend

Pénteken 21 órától éjfélig, továbbá június 15-én, szombaton hajnali 4 órától reggel 7 óráig csak a Széll Kálmán tér és az Oktogon között járnak villamosok, 4-6 jelzéssel, a többi szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. Nulla órától hajnali 4 óráig a 6-os villamos helyett a teljes vonalon, a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között pótlóbusz jár.

Szombat reggel héttől életbe lép a nyár végéig érvényes forgalmi rend, a villamosok rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között közlekednek, a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között pedig pótlóbuszra kell szállni.

A felújítás idején sűrűbben jár a 2-es villamos és az M4-es metró.

A hétfői első munkanap lesz a rendszer próbája, az autósokat is próbára teszi majd - sorolta a részleteket a szakember.

Pótlóbuszból szombaton és vasárnap meglehetősen sok lesz a Corvin negyednél, ugyanis az M3-as metrót helyettesítő járművek itt összetalálkoznak a villamospótló buszokkal. "A mérnökök sokat dolgoztak azon, hogy ez működjön, nem szabad, hogy gond legyen" - monda ezzel kapcsolatban Kardos Zoltán.

A villamosok közlekedési rendje és a pótlóbuszokról az összes információ elolvasható a BKK honlapján.

Kulcskérdés a parkoló autók eltávolítása

A felújításban érintett szakaszokon - már most is - tilosban parkoló autókat mielőbb el kell vinniük a tulajdonosoknak - mondta a BKK Info vezetője, hozzátéve, hogy a megállók környéke a legkritikusabb rész, valamint hogy van egy kis türelmi idő, de később kénytelenek lesznek mindenhonnan elszállíttatni az ott maradt járműveket.

Felhívta a figyelmet, hogy

nemcsak a körutak meghatározott részein tilos parkolni, hanem a Fehérvári út belváros felé vezető egyik szakaszán is.

A BKK azt tanácsolja, hogy a társaság honlapján, vagy a BKK Info, illetve a Futár alkalmazás segítségével tervezzék meg a közlekedők az útjukat, az autósok pedig indulás előtt tájékozódjanak a közlekedéstervező alkalmazások segítségével.

A 4-es 6-os villamos legkésőbb tanévkezdésre újra a teljes vonalon jár majd.

Júliusban újabb szakaszon is elkezdődik a felújítás

Egy másik szakaszon is elkezdődik nyáron a vágányfelújítási munka: július 7-től a Margit híd budai hídfője és a Széll Kálmán tér között is pótlóbuszok közlekednek majd, várhatóan szintén a tanévkezdésig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×