INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

bkk

felújítás

budapest

tömegközlekedés

Egy nő nézi a naplementét a 4-es és a 6-os villamosok megállójában, a Széll Kálmán téren. A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a tér felújításának koncepciótervét, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azóta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal elkészítette a támogatási szerződés tervezetét.

A főváros két kulcspontján hónapokra átalakul a közlekedés

Infostart / InfoRádió

Felújítják a 4-es 6-os villamos vágányait, és a szombaton kezdődő első szakaszhoz július közepén újabb csatlakozik. A jelentős forgalomkorlátozással járó munkálatokról Kardos Zoltán, a BKK Info vezetője beszélt az InfoRádióban.

Ismét fel kell újítani a nagykörúti villamosvonalat, szombattól a dél-pesti szakaszon, a nyár második felében pedig Budán dolgoznak majd. A BKK jelezte, hogy a nyáron a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra cserélik a nagy terhelésű járművek sűrű követése miatt elhasználódott sínpályát, így a jövőben a szükséges beavatkozások gyorsabban elvégezhetők lesznek.

A 4-es és a 6-os vonalán a szerelvények a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között közlekednek, a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között pótlóbuszra kell szállni. Ezen a szakaszon húsz éve volt felújítás - mondta az InfoRádióban Kardos Zoltán, a BKK Info vezetője. A külső sávot a Boráros tér és a Csepreghy utca között buszsávvá alakították. Ezek szombat reggeltől "élesednek", de már most tilos parkolni a Ferenc és József körúton.

Éjszakai változás és nyári menetrend

Pénteken 21 órától éjfélig, továbbá június 15-én, szombaton hajnali 4 órától reggel 7 óráig csak a Széll Kálmán tér és az Oktogon között járnak villamosok, 4-6 jelzéssel, a többi szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. Nulla órától hajnali 4 óráig a 6-os villamos helyett a teljes vonalon, a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között pótlóbusz jár.

Szombat reggel héttől életbe lép a nyár végéig érvényes forgalmi rend, a villamosok rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között közlekednek, a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között pedig pótlóbuszra kell szállni.

A felújítás idején sűrűbben jár a 2-es villamos és az M4-es metró.

A hétfői első munkanap lesz a rendszer próbája, az autósokat is próbára teszi majd - sorolta a részleteket a szakember.

Pótlóbuszból szombaton és vasárnap meglehetősen sok lesz a Corvin negyednél, ugyanis az M3-as metrót helyettesítő járművek itt összetalálkoznak a villamospótló buszokkal. "A mérnökök sokat dolgoztak azon, hogy ez működjön, nem szabad, hogy gond legyen" - monda ezzel kapcsolatban Kardos Zoltán.

A villamosok közlekedési rendje és a pótlóbuszokról az összes információ elolvasható a BKK honlapján.

Kulcskérdés a parkoló autók eltávolítása

A felújításban érintett szakaszokon - már most is - tilosban parkoló autókat mielőbb el kell vinniük a tulajdonosoknak - mondta a BKK Info vezetője, hozzátéve, hogy a megállók környéke a legkritikusabb rész, valamint hogy van egy kis türelmi idő, de később kénytelenek lesznek mindenhonnan elszállíttatni az ott maradt járműveket.

Felhívta a figyelmet, hogy

nemcsak a körutak meghatározott részein tilos parkolni, hanem a Fehérvári út belváros felé vezető egyik szakaszán is.

A BKK azt tanácsolja, hogy a társaság honlapján, vagy a BKK Info, illetve a Futár alkalmazás segítségével tervezzék meg a közlekedők az útjukat, az autósok pedig indulás előtt tájékozódjanak a közlekedéstervező alkalmazások segítségével.

A 4-es 6-os villamos legkésőbb tanévkezdésre újra a teljes vonalon jár majd.

Júliusban újabb szakaszon is elkezdődik a felújítás

Egy másik szakaszon is elkezdődik nyáron a vágányfelújítási munka: július 7-től a Margit híd budai hídfője és a Széll Kálmán tér között is pótlóbuszok közlekednek majd, várhatóan szintén a tanévkezdésig.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Kardos Zoltán a 4-es és 6os villamos felújításáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018