eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ki volt az az Enyedi és miért halt meg? - hétvégi kinti programajánló

Enyedi halála, Búbánatvölgy, Öreghálás - jó idő lesz, különlegesen szép és parádés nevű helyeket kereshetünk fel a hosszú hétvégén bakancsban, futócipővel vagy bringanyeregben.

A kéktúrázóknak ezúttal a Tapolca és Badacsonytördemic közötti szakasz teljesítését javasoljuk. Nézzék meg a Malom-tavat, csodálják meg a Szent György-hegyet, keressék fel a bazaltorgonákat, utána pedig a Tarányi présházat, a Lengyel kápolnát és persze a szigilgeti várat. Majdnem húsz kilométeres kirándulás és ötszáz méteres szintemelkedés, néha pedig az országút szélén kell gyalogolni, de megéri.

A Vértesben szombaton a Csókakő és Gánt, vasárnap pedig Gánt és Szárliget között érdemes kéktúrázni.

A Pilis déli részén a Zajnát-hegyek várnak. A pilisvörösvári Kopár csárdától indulva az Ásványbányán keresztül felkapaszkodhatnak a Vörös-hegyre, a Sas-sziklára és a Fehér-hegyre, majd az Iluska-forrás érintésével a Homok-hegyen át a 447 méter magas Nagy-Kopasz és a Dévényi Antal-kilátó magasodik. Dévényi Antal erdőmérnök volt, és a pilisi kopárfásítás vezetőjeként érdemelte ki, hogy egy ilyen építmény viselje a nevét. A túrát Piliscsabán fejezhetik be, ahová a Posta-réti erdőn keresztül, a kék jelzésen jutnak le a Nagy-kopaszról.

A Visegrédi hegységben a Búbánatvölgyből a Sas-hegy, a Béla-tető, a Felső-Ecset-hegy és a Szakó-nyereg irányában, a Hosszú-hegyen keresztül indítható egy szép túra Pilismarótra. Onnan a Miklós deák-völgy, a Hirsch-orom, az Enyedi halála és a Barát-kút érintésével Esztergomba lehet eljutni. Hogy ki volt az az Enyedi és miért halt meg?

Enyedi István barátkúti erdész volt, akit a szomszédja, egy Kierer nevű vadőr 1928-ban angyonütött a nevezett helyen, mert Enyedi többször védelmébe vette a goromba, kegyetlen vadőr gyakran bántalmazott feleségét.

Ugyancsak a Visegrádi-hegységben javaslom az Apát-kúti völgy és Spartacus ösvény bebarangolását. Ez a közelmúltban megnyitott régi vadászút káprázatosan szép erdőn vezeti keresztül, és csodás kilátásokkal örvendezteti meg a kirándulót.

A Bükkben a Dédestapolcsány – Mályinka – Látó-kövek – Szentlélek – Örvény-kő – Magos-kő – Hámori-tó – Lillafüred útvonalat ajánljuk a figyelmükbe.

A négy tó vidékére, a mecseki Kovácsszénája környékére is hívjuk önöket. Ha ránk hallgatnak, végigjárják az orfűi Vízfő tanösvényt, amelyen malommúzeum, barlang és égeres láperdő várja a bakancsosokat.

A Bakonyban bányatúrát lehet tenni. Németbányáról induljanak el a dinoszauruszleleteket rejtő iharkúti volt bauxitbányák felé, majd próbáljanak meglesni pár denevért a Hajszabarna csúcsa alatt lévő Pénz-liknál. Onnan egy meredek partoldalon leereszkedhetnek a Fekete-séd völgyébe, majd felkapaszkodhatnak az Öreghálás felé, hogy aztán újra lefelé menjenek, amíg el nem érik a csehbányai tanösvényt. Németbányára egy pisztrángos tó érintésével juthatnak vissza, összesen 19 kilométer megtétele után.

Ezen a hétvégén meleg lesz!

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg a Zirc 30-at, a Tolnai Hegyhát 35-öt, a Sokorói kalandokat, a Nyári Strázsát, a Kuruc Portyákat, a Buda Barlangjait, a Fenyőgyöngyi Túranapot, a Decathlon Mátra Túrát, a Trianoni teljesítménytúrát, az Eszperantó Zamenhof Emléktúrát, a Meggyfesztivál Bringatúrát, a Bakony 200 országúti kerékpáros teljesítménytúrát, a Hegyek Királya futóversenyt, valamint Csévharaszti homoki erdőben, a Farkas-erdő kívül-belül, az ALI a Kéken, továbbá a Becsülettel a hazáért! elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tudhatnak meg többet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×