eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 24-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a két fős magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Rendkívüli sajtótájékoztató: ukrán kapitány vezette svájci hajóval ütközött a Hableány

A szerda esti hajókatasztrófával kapcsolatban a BRFK elmondta, 7 túlélő van, 7 azonosított holttest - mind dél-koreai turistáé -, 21 embert keresnek még.

Csütörtök délelőtt 10 órára sajtótájékoztatót hirdetett a rendőrség (BRFK) a szerda esti dunai hajószerencsétlenséggel kapcsolatban. Ismert, az Időkép webkameráján rögzített balesetben egy szállodahajó feltehetően maga alá gyűrt egy kisebb, dél-koreai turistákat szállító turistahajót.

Pál Adrián, a BRFK bűnügyi kapitányhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, 21.05-kor történt a baleset, tíz perccel később érkezett az első segélykérés. 21.29-kor kezdődött a mentés a helyszínen a rendőrség, a katasztrófavédelem, az OMSZ, a honvédség, a polgárőrség és a vízügy bevonásával.

Az ütközés 21.05-kor történt, a kisebbik hajón 33 fő dél-koreai tartózkodott, ketten közülük idegenvezetők voltak. 2 fős volt a magyar személyzet.

7 fő kimentésére került sor azonnal, őket 3 különböző kórházba vitték. 7 holttestet találtak (rajtuk nem volt mentőmellény), 2-t azonosítottak közülük. 21 főt keresnek, folyamatosan zajlik a kutatás.

A teljes vízirendészet be van rendelve, 15 hajó kutat, az esti mentésben 200-an vettek részt.

A civilek a partokat járva keresnek túlélőket, áldozatokat, és arra is kérik a lakosságot, hogy aki bármit látott a helyszínen este, jelentkezzen a BRFK-n soron kívül.

Az is elhangzott, büntetőeljárás keretében vizsgálják, mi vezetett a baleset bekövetkezéséhez. Szakértőket is bevontak az ügy kivizsgálásába, fővárosi főügyészi szinten.

A mentési, keresési körülmények nem jók, árad a Duna, folyamatosan esik az eső.

A sajtótájékoztatón lejátszották a rendőrség birtokában lévő felvételeket, ezen látszik, ahogy a Viking szállodahajó elkapja a Hableány farát és maga alá fordítja.

A hajóroncs kiemelésében a katasztrófavédelem illetékes, a Műegyetem hajózási szakemberei segítenek.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó alezredes arról számolt be, 21.15-kor kaptak értesítést a vízi balesetről, 10 percen belül a helyszínre értek a tűzoltók, összesen 96 fő tűzoltó. 25 gépjármű volt ott, 7 hajóval keresték a túlélőket és az elhunytakat.

A műveleti szolgálat megállapította, a sodrás nagyon erős,

a Lágymányosi híd után még 3-5 kilométerrel is kutatnak, megerősítette, a személyeket most is keresik.

A koreai követséggel folyamatosak a tárgyalások, a civileket arra kérik, akik láttak bármit, jelentkezzenek a BRFK-n.

Végül Pál Adrián minden hatóság nevében a részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozói számára.

Kérdésre válaszolva Pál Adrián elmondta, mind a hét túlélő dél-koreai és mind a hét azonosított halott is. A szállodahajó teljes legénységét az éjszaka folyamán kihallgatták. Még az is kiderült,

a Viking svájci felségjelzés alatt haladt, kapitánya ukrán állampolgár volt, mindkét kapitány tapasztalt szakember volt.

Arról nem tudni, hogy a Hableány vagy a Viking adott-e le vészjelzést.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×