eur:
388.69
usd:
361.47
bux:
68766.16
2024. május 8. szerda Mihály

A legjobb kirándulások Magyarországon – hétvégi túraajánló

A változékony időjárás ellenére számos lehetőség várja a túrázni vágyókat ezen a hétvégén is. Teljesítménytúrák is lesznek.

A kéktúrázóknak a Bódvaszilas és Encs, a Városlőd és Zirc, vagy a Sátoraljaújhely és Boldogkőváralja közötti szakasz teljesítése szép kihívás lehet a hétvégén.

A Tokaj-hegy tarcali oldala azok számára kiváló választás, akik csendesebb ösvényeket keresnek. Ha arra járnak, menjenek el Rátkára, ahol

12 millió éves ásványokat találhatnak a Hercegköves-hegyen,

és a vasút menti riolittufa bányában – de előtte mindenképpen nézzenek utána a szükséges engedélyeknek!

A Börzsönyben az Ódamásdról induló útvonal bejárását javaslom a Zuvár, Márianosztra, Nagyirtás, valamint a Sós- és a Kopasz-hegy érintésével.

A Kőszegi-hegységben egy gerinctúra kínálja magát a Kincs-pihenőtől a Zeiger-nyereg, a Stájerházak, az Írott-kő és a Hármashatár-hegy leküzdésével.

A Mátrában Tarról, Pokoljáró Tar Lőrinc várának romjaitól érdemes elindulni a Csevice-források irányában. Az útvonal fő látnivalója a Szakadás-árok.

Vigyenek váltócipőt!

Tar lovag a 14. és a 15. század fordulóján élt, Luxemburgi Zsigmond király kalandos életű pohárnokmestere volt. Egyszer elzarándokolt Szent Patrik Purgatóriumnak nevezett írországi barlangjába, ahol látomásai voltak a pokolról.

A Pilisben Pomáznál érdemes rálépni az ösvényre, amely elvezet a Nagy-Csikóvárhoz, a Lajos-forráshoz, a Vasas-szakadékhoz és a Kő-hegyre, ahol van egy menedékház és egy kilátó.

A Balaton-felvidéken Paloznakról vagy Vászolyról indítható szép körtúra. Az utóbbinál ne felejtsék el begyűjteni a Szent Jakab-kút forrásvizét – állítólag eltünteti a szemölcsöket és gyógyító hatással van a nőgyógyászati kórokra.

Tihanynál a Kis-Erdő-tetőről a Régi levenduláson és a Nyereg-hegyen át a kilátó és a Külső-tó érintésével eljuthatnak a híres barátlakásokhoz, onnan pedig Óváron át a Kálváriához.

11 kilométer, de 11 nagyon szép kilométer.

A Csereháton egy Rakaca és Abod közötti, 17 kilométeres kirándulás, a Gerecsében pedig egy 15 kilométeres héregi körtúra kínálja magát.

Ha gyerekkel utaznak, akkor menjenek el a Baranya megyei Ibafára, ahol természetesen meg kell nézni a papi pipamúzeumot. és csak utána léphetnek rá a Gyűrűfűre vezető, hét kilométeres ösvényre. Gyűrűfű az első magyarországi ökofalu, amelynek lakói a permakultúra elvei szerint gazdálkodnak – szóval csuda dolgokat fognak látni.

A kerékpárosok sok szép élményt és izomhúzódást gyűjthetnek, ha körtúrát indítanak Esztergomból a Dobogókő – Pilismarót – Nagymaros – Kóspallag – Márianosztra – Letkés - Párkány útvonalon.

Az időjárás valószínűleg nem lesz mindig és mindenhol tökéletes a túrázáshoz, de azért rossznak sem mondanám. Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban elmondta: marad a változékony idő. Pénteken és szombaton kisebb a csapadék valószínűsége, vasárnaptól viszont ismét előfordulhatnak záporok és zivatarok. A csúcshőmérséklet megközelítheti a 25 fokot.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén.

Most rendezik meg egyebek mellett a Mátra 115-öt, a Zugliget 55-öt, az InvesztiTúra 50-et, az Eötvös 30-at, a Törökvár 30-at, a Vásárosdombó 31-et, a Spartacus 27-et, a Gerényes 25-öt, az Ág 17-et, a Vas-hegyi Harmincast, a Tátika-Rezi Teljesítménytúrát, a Négy Híd és a Hét Torony Túrát, a Trianon-, és a Váradi László Emléktúrát, valamint a „Nagy Lajos Kiráy erdejében” elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tudhatnak meg többet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×