eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Súlyos egészségügyi problémákat okoz az ülőmunka

Keveset mozognak a magyarok, pedig komoly problémákat előzhetnének meg vele. A sok ülés ugyanis ártalmas, és bár a pihenéssel kapcsoljuk össze, valójában merénylet a szervezetünk ellen, és súlyos gondokat okoz.

A 16 évnél idősebb uniós polgárok 28 százaléka semmit sem mozog. A legtöbb testmozgásról a románok nyilatkoztak: ott a lakosság 96 százaléka mondta, hogy rendszeresen sportol. A legkevesebben, 36 százaléknyian Horvátországban élnek aktív életet. Magyarországon az emberek fele mondta azt az Eurostat kérdezőbiztosainak, hogy szokott edzeni.

Ráadásul itthon és Európa-szerte is nagyon sokan végeznek ülőmunkát: Hollandiában és Németországban a lakosság több mint fele, Magyarországon pedig a harmada a napja nagy részét ebben az egészségtelen testtartásban tölti. A sok ülés ugyanis nem tesz jót az egészségnek, és bár a pihenéssel kapcsoljuk össze, valójában merénylet a szervezetünk ellen.

A mélyizmok passzivitása gerincproblémákat okoz,

a többórányi telefonböngészés, az ölben tartott laptop, a kelleténél alacsonyabbra tett számítógépmonitor bámulása pedig egy SMS-nyak nevű tartáshibát okozhat. A nyak hátulsó felszínén futó izmok megnyúlnak és elgyengülnek, az elülső felén futók zsugorodnak és túlfeszülnek – mondta az InfoRádiónak Fehér Katalin. Az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza hozzátette: ez fej-, hát- és vállfájáshoz, látászavarhoz és gerincgörbüléshez vezethet.

A kormány is tudja, hogy több mozgásra kell rábírni a magyarokat. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós az Egészségügyi Világszervezet konferenciáján beszélt erről. Mint mondta: az öt nemzeti egészségügyi program a prevencióra épül.

A Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi programja is foglalkozik a magyarok mozgásszegény életmódjával és az ülőmunka káros hatásaival. A jegybank szakértői azt javasolják, hogy az állam pályázatokkal támogassa a munkahelyeket és az iskolákat a minőségi munkakörnyezet kialakításában, például az ergonomikus bútorok, a megfelelő világítás és helyes tartást elősegítő eszközök beszerzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×