eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Hamvas Zoltán: elfoglalták a helyüket a 25-40 éves séfek

Jó irányban halad a gasztronómia Magyarországon, szinte forradalmi változások zajlottak az elmúlt években és mindez mára meghozta az eredményét - erről beszélt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D'Or Akadémia elnöke.

Forradalom zajlott a magyar gasztronómiában, bár a forradalom arról híres, hogy gyorsan lefolyik; ha nagyon hosszú évekig eltart, akkor azt már háborúnak nevezzük - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D'Or Akadémia elnöke. Úgy vélte, a kezdő pillanat 10-12 évvel ezelőttre tehető, amikor szembenézett a gasztronómia akkori fiatal generációja az akkor várható jövővel, az akkori alapanyaghelyzettel, az éttermek jellegével és minőségével.

"Elindult egy generációváltás, és szerintem ma már ott tartunk, hogy az ország első 20-25 éttermében az a 25-40 év közötti séfgeneráció foglalta el a helyét, amely már világot látott, sok tudást szerzett.

Ez az irány jó" - vélekedett Hamvas Zoltán.

Hogy valóban felkerült-e Magyarország Európa gasztronómiai térképére, arról azt mondta, "ezt bátran ki lehet jelenteni".

"Nem szabad elfelejteni, hogy olyan, évszázados előnyben lévő országok alkotják a mezőnyt, amelyeket nem nyomott agyon 40-50 év; Németországban, Franciaországban vagy a skandináv államokban sokkal előbb kezdődött a nálunk most látható folyamat. Ám

a térségi országok nagyvárosaival, Varsóval, Prágával, Pozsonnyal szemben egyáltalán nincs szégyenkezni valónk"

- ecsetelte Hamvas, aki emlékeztetett, Magyarország rendezett Bocuse D'Or Európa-bajnokságot, nyertünk is rajta, a lyoni világdöntőben pedig különdíjat nyert a magyar csapat. No és persze a régióban egyetlen két Michelin-csillagos étterem van, épp Budapesten (legközelebb csak Bécsben, egyébként pedig csak nyugatabbra van ilyen elismert étterem), emellett Magyarországon van még három egycsillagos étterem.

"Most kell igazán gázt adni" - tette hozzá Hamvas Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×