eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Oltásellenesség: Amerikában és Európában is terjed a kanyaró

Évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma az Egyesült Államokban – hívta fel a figyelmet a helyi fertőző betegségek intézetének igazgatója az amerikai kongresszusban. A járvány terjedésének egyik fő oka az oltásellenesség, amely világszerte problémát okoz.

Washington államban, Coloradóban és New York államban évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma, ezeken a területeken január eleje óta 159 új esetet jegyeztek fel – számolt be az amerikai fertőző betegségek intézetének igazgatója.

A betegséget okozó vírus elsősorban azokban a közösségekben terjed, ahol erős az oltásellenes mozgalom

– hívta fel a figyelmet Anthony Fauci, aki úgy fogalmazott: mindent a nulláról kell kezdenünk.

Nancy Messonnier, az országos oltóközpont igazgatónője elmondta, hogy a betegség leggyakrabban az úgynevezett zárt közösségekben fordul elő. Erről korábban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is beszélt. Az Egyesült Államokban oltást megtagadni lehet vallási és más eszmei okokból ľ tájékoztatott a főorvos. Mint mondta: egy etnikai csoport elutazott Izraelbe, majd miután hazatértek, saját társaságukban megindult a kanyarójárvány.

Az oltásellenesség Európában is problémát okoz, ahol tavaly több mint háromszor annyian kapták el a kanyarót, mint 2017-ben – ezt korábban az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője, Ledia Lázeri közölte. Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg az oltásellenesség jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egészségre, az egész világon. Európában is nagyon aggasztó a kanyarós esetek számának emelkedése. 2017-ben kicsivel több, mint 25 ezer ilyen eset volt, ehhez képest 2018-ban több mint 82 ezer.

Ráadásul a kanyaró halálos is lehet, a számítások szerint ezerből egy ember, aki elkapja, belehal

– tájékoztatott az irodavezető..

Magyarországon az 1989 után születettek kötelezően két védőoltást kapnak a kanyaró ellen, az egyiket 15 hónapos, a másodikat 11 éves korban. Azok a lakosok, akik 1969 után születettek, csak egy oltásban részesültek, így az ő esetükben javasolt egy második vakcina beadatása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×