eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megvétózta az Európai Bizottság a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését - a nap hírei

Ismételten kizárta a brit uniós kilépésről kötött megállapodás újratárgyalását az Európai Tanács elnöke. Február 16-ai kongresszusán dönt európai parlamenti választási listájáról és választási programjáról az MSZP.

Gazdasági hibának tartja a francia kormány, hogy az Európai Bizottság megvétózta a német Siemens és a francia Alstom vasúti üzletágának egyesülését. A párizsi kabinet szerint a vétó Kína gazdasági és ipari érdekeit szolgálja. Párizs közölte: újraírná az uniós belső piaci versenyszabályokat.

Ismételten kizárta a brit uniós kilépésről kötött megállapodás újratárgyalását az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk a legfontosabb célnak nevezte a kemény brexit elkerülését. Hangsúlyozta: működőképes javaslatokat és garanciákat vár az észak-írországi béke fenntartására a brit kormányfőtől a csütörtöki tárgyalásra.

Növelnék a kutatás-fejlesztés arányát magyarországi beruházásaikban az amerikai cégek – jelentette ki washingtoni tárgyalásai után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: 16 amerikai nagyvállalat vezetőjével tárgyalt, és valamennyien elégedettek voltak a magyar üzleti és beruházási környezettel.

Az idén is több mint egymillió szülő érvényesít majd adó- és járulékkedvezményt - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Tállai András a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy vélte: a gyermekek után járó közteher- mérséklés 2019-ben mintegy 355 milliárd forinttal növelheti a szülők anyagi mozgásterét.

Moldovában vásárol bankot az OTP Bank. A pénzintézet vezetése aláírta a Mobiasbanca 87,85 százalékos részesedésének megvételéről szóló szerződést a Societe Generale Csoporttal. A két társaság együttműködési megállapodást kötött a nemzetközi vállalatok kiszolgálásának támogatására is.

Február 16-ai kongresszusán dönt európai parlamenti választási listájáról és választási programjáról az MSZP. Tóth Bertalan elnök-frakcióvezető közölte: az MSZP a Párbeszéddel közös listát szeretne. Újhelyi István, szocialista európai parlamenti képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kongresszuson elfogadott listába fésűszerűen illeszkednek majd be a Párbeszéd jelöltjei. Hozzátette: reméli, más szervezetek is csatlakoznak majd az összefogáshoz.

Kis összegű adományokat vár a választóktól a Párbeszéd a párt költségvetési támogatásának felfüggesztése miatt. Karácsony Gergely társelnök az Állami Számvevőszék párttal szembeni intézkedésével indokolta kezdeményezésüket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁSZ az elmúlt években gyakorlatilag már az összes ellenzéki pártot megbüntette.

Kiadta a Nemzeti Választási Bizottság a Szávay István és Staudt Gábor lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői mandátumokat. Csányi Tamás és Bencsik János a határozatok jogerőre emelkedése után teheti le képviselői esküjét.

Nem halasztja el a felsőoktatási felvételihez kötelező nyelvvizsga jövő évi bevezetését a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma cáfolta az ezzel ellentétes értesüléseket. A tárca az InfoRádiónak küldött közleményben hangsúlyozta: 2020-tól a felvétel alapfeltétele lesz egyrészt a legalább B2 szintű, általános nyelvvizsga, illetve a legalább egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél.

Sikeres volt a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum beültetése a fejüknél összenőtt2,5 éves sziámi ikerpáron - adta hírül a Semmelweis Egyetem. Ez volt a műtétsorozat második szakasza. A végleges szétválasztást megelőző további beavatkozások lehetőségéről a következő hónapokban dönt majd egy egy orvoscsapat.

Tovább nőtt a múlt héten az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma. Január 28. és február 3. között az előző hetinél húsz százalékkal több, 77500 beteget regisztrált a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A betegek főként fiatal felnőttek és gyermekek.

A névvita lezárulta után aláírták Macedóniával a jegyzőkönyvet a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagállamai. Így Észak-Macedónia lehet a NATO 30. tagja. Jens Stoltenberg főtitkár szavai szerint a nyugat-balkáni állam belépése a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását szavatolja.

Új elnökválasztás kiírását követeli Venezuelában a magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó. Az ellenzéki vezető Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök eltávolítására is felszólított. A politikus szerint átmeneti kormányt kell alakítani, majd szabad választásokra van szükség.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×