eur:
393.59
usd:
369.23
bux:
65578.11
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Juan Guaidó, a venezuelai ellenzéki többségű parlament elnöke támogatóihoz beszél, miután ideiglenes elnökké nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen Caracasban 2019. január 23-án.
Nyitókép: Miguel Gutiérrez

Venezuela sorsa: a külföld előre üzent az új önjelölt elnöknek

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint a venezuelai elnök elcsalta a tavalyi elnökválasztást. Nagy Sándor Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, nem várható katonai beavatkozás, erre a közvélemény részéről sincs nyomás.

Nicolás Maduro venezuelai elnök nyilvánvalóan csalt, amikor 2018 tavaszán újabb hat évre megválasztották - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója arra reagálva, hogy a dél-amerikai országban Juan Guaidó január 23-án, az elnök elleni tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát.

Mint mondta, "Maduro ellehetetlenítette az ellenzéki jelölteket, az állami médiában évek óta semmiféle jelenléte nem volt az ellenzéknek, az ellenzéki médiumokat pedig sorra bezáratta, sokszor erővel.

Az ellenzék ezt követően a közösségi médiába szorult vissza, tüntetéseiket rendőrök verték szét, az ellenzéki képviselőket pedig elvitték. Sikerrel osztották meg az ellenzéket egészen mostanáig."

Nagy Sándor Gyula az ellenzék vezére, Juan Guaidó szerepéről is részletesen beszélt.

"Juan Guaidó alapvetően a semmiből tűnt fel.

Ha egy hónappal ezelőtt kérdeztünk volna meg egy átlagos venezuelait az utcán, fogalma sem lett volna arról, hogy ki az a Juan Guaidó. Nem életbiztosítás a parlament elnökének lenni Venezuelában, ő volt az, aki ezt bevállalta, egy olyan pillanatban, amikor pont az új elnöknek le kellett tennie a hivatali esküt. Véletlenekben nem hiszek;

pontosan tudta, hogy ha ő magát ideiglenes elnöknek proklamálja, akkor rengeteg nemzetközi támogatást fog kapni, ezt szerintem meg is üzenték neki előre."

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója hangsúlyozta, az ország adottságai miatt az üzemanyagárak alacsonyan vannak, miközben a szegénység hatalmas méreteket öltött.

"2013-ban változtatni kellett volna egy sor intézkedésen. Vissza kellett volna fogni a szociális programokat, ami persze megint a szegénység növekedését jelentette volna, viszont a szegénység így most 85-90 százalékos, nem pedig 45. A venezuelaiak a chávezi évek alatt ahhoz voltak szokva, hogy minden közszolgáltatás ingyen van, az olaj ára olyan alacsony szinten van, hogy

dollárcentekért meg lehet tankolni egy 70-80 literes dzsippet, miközben ennyiért egy üveg vizet sem lehet kapni a boltban. Nincs mit enniük az embereknek.

A vezető kutató példaként elmondta, hogy amikor érik a mangó a sarki fán, akkor azt le tudják szedni és meg tudják enni, és akkor mindenki mangón és papayán él azon a pár héten keresztül, amíg lehet".

Nagy Sándor Gyula szerint nem várható katonai beavatkozás, erre sem a közvélemény részéről, sem a külföldi nagyhatalmak részéről nincs nyomás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×