INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

sziámi ikrek

csókay andrás

semmelweis egyetem

hudák istván

pataki gergely

Dakka, 2017. július 28.Rabeja és Rokeja Iszlam, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár egy dakkai kórházban 2017. július 28-án. Az egyéves ikerpárra kivizsgálások sora vár, hogy végre lehet-e hajtani rajtuk a bonyolult szétválasztó műtétet. (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Szenzáció: sikeres volt a sziámi ikrek budapesti műtétje

Infostart

A két és fél éves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetésén - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Megtörtént a fejüknél összenőtt sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtéte Budapesten. A két és fél éves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális, magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével.

Az operációt január 25-én végezték el a Semmelweis Egyetemen, ahol a műtétek előzetes vizsgálatai is folytak.

Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott sikeres beültetés után.

A bőr- és lágyrésztágítási folyamat a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelenti, amely az úgynevezett expanderimplantátumok beültetéséből, majd azok 4-5 hónapig tartó fokozatos tágításából áll.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa - az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása - 2018-ban történt dr. Hudák István vezetésével Bangladesben.

A dr. Csókay András által koordinált harmadik fázis, a nyáron esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása,

és a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a most zajló szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. Ennek a beavatkozásnak a helyszínéről még nem döntöttek.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2010. óta folyamatosan zajló plasztikai és helyreállító sebészeti misszióira való tekintettel bízták meg a magyar orvosokat a bangladesiek.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Abdullah
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018