eur:
393.69
usd:
368.33
bux:
66145
2024. április 24. szerda György
A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői gyülekeznek a Hősök terén 2019. január 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb kormányellenes tüntetés kezdődött Budapesten

Az ellenzéki pártok és szakszervezetek együtt követelik a túlóratörvény visszavonását. Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Cikkünk frissül.

A Hősök terén gyülekezett a tömeg, onnan indultak az Andrássy úton keresztül a Kossuth térre.

A Facebookon az "Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen" címmel meghirdetet demonstrációhoz ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil szervezetek csatlakoztak. A menet elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinóját vitték, amellyel a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoznak.

A többi között "nem leszünk rabszolgák" és "fideszmafia" rigmusokat skandáló tüntetők a Hősök tere közepét töltötték meg az indulás előtt. A menetben a munkavállalói érdekképviseletek mellett az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK pártzászlói, valamint roma és árpádsávos lobogók láthatók.

A szakszervezetek négypontos követelése:

  1. Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  2. Béremelést, többek között a minimálbér két számjegyű emelését, a cafetéria visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését!
  3. Követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  4. Rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig!

December végén több konföderáció és összesen 16 szakszervezet közreműködésével sztrájkelőkészítő és demonstrációszervező bizottság alakult. Miután Áder János aláírta a túlóratörvényt, Székely Tamás azt mondta, hogy a sztrájk szervezése pedig még intenzívebbé válik.

A Kossuth téren a meghirdetett program szerint több mint 15-en szólalnak majd fel: az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet, valamint egyesületek egy-egy képviselője.

A kormány szerint a tüntetéseket Soros György pénzéből szervezik. Hollik István kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy Magyarországból is bevándorlóországot akarnak csinálni, ezért támadják egész Európában a bevándorlásellenes kormányokat.

Ultimátumot intéztek a szakszervezetek a kormányhoz

László Zoltán a Vasas szakszervezetektől beszédében olyan követeléseket sorolt, mint a túlóratövény eltörlését, tisztességes béreket, hogy ne kelljen elhagyni a hazát, a sztrájktörvény módosítását,
és nyugdíjat, amiből meg lehet élni.

Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×