eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Több esélye lesz januártól a túlélésre azoknak, akiket újra kell éleszteni

Jövőre riaszthatják a mentők a Semmelweis Egyetem kardiológusait azokhoz a betegekhez, akiknek hirtelen leállt a szívük. Az orvost a mentő hívja ki a helyszínre, hogy beültesse a betegbe a keringést beindító ECMO szívmotort.

Bár a statisztikák javulnak, évente mégis 25 ezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalálban és heveny szívelégtelenségben.

Rajtuk segíthet az az új eljárás, melyet szervezetten jövőre vezetnek be a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.

Az úgynevezett helyszíni ECMO programmal az egyetem orvosai segítségével a helyszínre vagy egy másik kórházba kiszállva kaphat esélyt a kezelhetetlen heveny szívelégtelen vagy hirtelen halált halt beteg.

Az eljárás azoknak segíthet, akiknél azonnal megkezdik az újraélesztést vagy a keringés helyreállítását,

ám az emelt szintű ellátás ellenére sem „indul el” a szív, nem áll helyre a spontán keringés. Ezen betegek többsége szívinfarktus miatt hal meg.

Az ECMO egy speciális műszív, amelynek az a lényege, hogy gyorsan bevezethető, legfőképpen életveszélyes helyzetben, például újraélesztésnél vagy heveny szívelégtelenség esetében. Ezek a berendezések tulajdonképpen szívmotorok, amelyek keringetni tudják a vért a szív helyett, és közben a tüdő helyett még oxigénnel is dúsítják, tehát gyakorlatilag két szervet pótolnak - mondta az InfoRádiónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Erre akkor van szükség, amikor a beteg például egy közterületen hirtelen szívhalált hal, és nem sikerül az újraélesztés, hiába tesz meg mindent a mentőegység. Ilyen helyzetben egy ilyen eszköznek a comb vénán és a comb verőéren keresztüli bejuttatása biztosítani tudja, hogy ismét elinduljon a keringés, a beteget be lehet juttatni a szívközpontba, ahol meg tudják találni a hirtelen szívhalál okát.

Merkely Béla elmondta, hogy az ECMO programban

olyan speciális szakembereknek kell a helyszínre érkezniük, akik, például a szívcentrumban a katéteres szívműtőben vagy a szívsebészeti műtőben dolgoznak.

Mint mondta, egy ilyen projekt nagyon sikeres lehet, képes a betegek 25 százalékát megmenteni, ugyanakkor szoros együttműködést igényel a mentőkkel, hiszen a mentőknek kell eldönteniük, hogy a beteg alkalmas-e arra, hogy egy ilyen eszközt megpróbáljanak nála beültetni, fontos, hogy az újraélesztés időben megtörténjen és a betegnek ne legyenek olyan társbetegségei, amelyek a további kilátásokat jelentősen rontják.

A program másik fontos elemének nevezte a klinika igazgatója, hogy egy ilyen speciális szívmotort azokban a kórházakban is alkalmazni lehet, ahol nincs szívsebészet, a műszert beültetve be tudják szállítani a beteget a szívcentrumba. Ilyen műtétekre az elmúlt néhány években már volt példa - mondta Merkely Béla.

Hozzátette, lesz ECMO-ügyet, azok az orvosok, akik ilyen beültetést el tudnak végezni, készenléti ügyeletet vállalhatnak, hívásra eljutnak oda ahova kell, elvégzik a beültetést és a beteggel együtt visszajönnek a klinikára, ahol folytatódik a beteg ellátása, a hirtelen szívhalálhoz vagy a szívelégtelenséghez vezető ok feltárása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×