eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Farkas Flórián
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Újabb posztról távozott Farkas Flórián

"Aki ilyen hibát követ el, annak a karrierje megy a lecsóba" - ezt mondta Farkas Flóriánról három évvel ezelőtt Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter. Most úgy tűnik, beigazolódik a párttárs jóslata.

Az áprilisi országgyűlési választást követően Orbán Viktor kormányfő jószerivel rögtön felmentette Farkas Flóriánt a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztosi tisztségéből, de a Fidesz parlamenti képviselője később egy másik posztjáról is távozott - olvasható a 24.hu portálon.

A politikus búcsút intett a saját maga által létrehozott egyesület vezetésének is. Ez a szervezet nem más, mint a Roma Integrációért Országos Szövetség, amelyet Farkas Flórián 2017 elején alapított, mégpedig a lap információi szerint vélhetően azzal a céllal, hogy

az Országos Roma Önkormányzat botrányai - főként az 1,6 milliárd forint kárt okozó Híd a munka világába program - után ez a szervezet szerezze meg a romák felzárkóztatására szánt forrásokat.

A Roma Integrációért Országos Szövetség célja a dokumentumok szerint "a magyarországi roma közösség (...) képviselete. A magyarországi roma társadalom, valamint a hátrányos helyzetben lévő nem roma lakosság (...) felzárkózásának elősegítése".

Mindebből azonban várhatóan nem lesz semmi, miután távozásával Farkas Flórián már kormányzati poszton és civil tisztségviselőként sem képviseli a roma közösséget.

A roma képviselő politikai háttérbe szorulása nem is olyan meglepő, ha felidézzük Lázár János korábbi kancelláriaminiszter mondatait, amikor egy parlamenti bizottsági ülésen 2015-ben élesen bírálta Farkas Flóriánt.

"Akik a kisebbséget képviselik, és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, vagyis feláldozzák a nagy ügyet, óriási hibát követnek el. Nem a saját, személyes karrierjük szempontjából, mert

az megy a lecsóba,

hanem az ügy szempontjából. Mindegy, hogy a kormány vagy az önkormányzat emberéről van szó. Itt minden állami vezetés az elmúlt években próbált lehetőséget teremteni a roma közösség számára, sajnos volt olyan tapasztalatom nem egy esetben, hogy a roma közösség vezetőjén is múlott, hogy sikeres vagy sikertelen volt egy program."

Ezen az ülésen részt vett Farkas Flórián is, aki a bizottság tagjaként reagálhatott volna a kritikákra, ám ő csak hallgatott.

A roma vezető politikai gyengülésének fontos tényezője lehet még az is - vélekedik a 24.hu -, hogy

ő írta alá az 1,6 milliárd forint kárt okozó, eredetileg európai uniós forrásból indult Híd a munka világába program szerződéseinek többségét.

2016-ban egy sajtótájékoztatón mutatták be a projekt akkor már lezárt irodáját egy elegáns budai székházban.

A gellérthegyi ingatlanban az Országos Roma Önkormányzat három képviselője akkor azt mondta,

nem folyik érdemi munka a Híd a munka világába program keretében megvásárolt irodákban,

pedig milliárdokat költöttek a projektre. Például

a projektvezetőnek négyórás munkaviszonyban havi 1,2 millió forintos fizetést adtak, a pénzügyi vezető ennél is többet, 1,4 millió forintot kapott, és még a gazdasági asszisztens is félmilliót keresett havonta.

Az önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke, Vajda László mindehhez hozzátette, hogy az árvízi védekezéskor is fiktív számlázással tüntettek el pénzeket: "Több száz esőköpeny, csizma, kilószámra kávé, amit el lehet képzelni, minden. Csak az a baj, hogy

ami meg lett vásárolva számlára, azt senkinek nem osztották ki"

- mondta Vajda.

A Híd a munka világába program botrányos működése miatt már az Európai Csalás Elleni Hivatal - vagyis az OLAF - is lépéseket sürget a magyar hatóságoknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×