eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gémesi György, az Új kezdet elnöke, a Lehet Más a Politika (LMP) új parlamenti frakciójának tagja a siófoki Fő téren tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón 2018. április 27-én. Gémesi György a sajtótájékoztatón közölte: megtartja gödöllői polgármesteri tisztségét. Országgyűlési képviselői mandátumát felveszi, az alakuló ülésen részt vesz, de a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztsége közti összeférhetetlenséget a törvényes határidőn belül feloldja.
Nyitókép: MTI/Varga György

Jelentős fordulat a szemétbotrányban

A többség kezdeményezésére lemondott az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnökségi tisztségéről Gémesi György. Gödöllő polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: nem a Zöld Híd Nonprofit Kft. gazdálkodott rosszul, a megfelelő forrás hiányzott a szemétszállításhoz.

"A Fidesz-irodában aláírták polgármesterek azt a napirendi ponti kezdeményezést, amelyben lemondásra szólítanak fel. Kicsit úgy éreztem magam, mint egy pártgyűlésen, mert nem az eredeti napirendi pontot fogadták el, hanem azt terjesztették elő, hogy a visszahívásomról döntenek, majd azonnal válasszunk meg valakit elnöknek. Ez nem így működik, a két napirendi pont nem tárgyalható egy nap" - számolt be a történtekről az InfoRádióban Gémesi György (Gödöllői Lokálpatriota Klub). Hozzátette: a lemondás vagy visszahívás utáni testületi ülésig minimum 3 hétnek kell eltelnie, a szabályok szerint ekkor választhatnak csak új elnököt.

Az eljárás végül okafogyottá vált, mert Gémesi György lemondott.

"Én magam, tudomásul véve, hogy a Fidesz-központban másként döntöttek, lemondtam az elnökségi tagságról.

Ez azt jelenti, hogy ügyvezető igazgatóként viszem az ügyeket három hétig a társulásban, amely új elnököt fog választani" - mondta Gémesi. Világosan kell látni, hogy a felelősség kérdésének megállapítására szükség van - tette hozzá.

A felügyelőbizttság szerint nem akadályozták a működést

A Zöld Híd Nonprofit Kft. felügyelő bizottsága szerint nem hátráltatták a hulladékszállítás működését a társaság vezetői: közleményük szerint Gémesi György (Gödöllői Lokálpatriota Klub) az előírásoknak megfelelően irányította a társaságot, a megbízott ügyvezető igazgató utasításai pedig a feladatok szakszerű elvégzésére irányultak.

Ezzel kapcsolatban Gémesi György közölte: a felügyelőbizottság megállapította, hogy

semmilyen olyan utasítást nem adtak Gyenes Szilárddal, a Zöld Híd ügyvezető igazgatójával, amely ellentétes lett volna az alapszabállyal, a határozatokkal, valamint nem adtak politikai utasításokat a cégnek.

A bizottság ugyanakkor megállapította azt is, hogy a tavalyi évhez képest 1,1 milliárd forint hiányzott a Zöld Híd idei működéséből. Az előző évben ezt az összeget a NHKV még megadta - tette hozzá Gémesi György, aki szerint ennek oka nem az elszámolás, az igénylés, hanem "egész egyszerűen a tudatos kivéreztetés".

Vizsgálat következik

Sajnálatát fejezte ki, hogy a cég 400 dolgozója és a szolgáltatással érintett 350 ezer ember a politikai játszma részeseivé vált.

Közölte: felkér a héten egy nemzetközileg auditált céget arra, állapítsák meg, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért. Gémesi György szerint a felelőst valószínűleg nem a cégen és nem a társuláson belül kell keresni.

Politikai játszma lett

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban arról beszélt: felháborítónak tartja, hogy a Zöld Híd Kft. nem látja el szerződésben foglalt feladatait, és nem szállítja el több mint 110 településről a szemetet. "De nemcsak hogy nem szállítja el, hanem a megbízását sem adja vissza. Nem tesz eleget azoknak a szerződéses kötelezettségeknek, amelyeket az önkormányzatokkal szemben vállaltak. Az LMP-s Gémesi György irányította kft. politkai játszmát kezdett. A kormány nem enged a zsarolásnak. Szemét nem marad elszállítatlanul, mindenhol biztosítjuk a szemétszállítást" - sorolta az államtitkár.

Gémesi György szerint a Zöld Híd Kft. a korrekt ellátáshoz szükséges összegnél havonta 120-130 millió forinttal kevesebb forrást kapott. "Körülbelül 1,1-1,2 milliárddal kapott a Zöld Híd kevesebbet a kukaholdingtól, mint amennyire szüksége van. Ezt tavaly megkapta - mitől lett volna kevesebb a költség, mint tavaly?"

Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő szerint Gémesi György, illetve a Zöld Híd vezetése nem gazdasági, hanem politikai okokból döntött a szemétszállítás felfüggesztése mellett. A politikus hangsúlyozta: ki kell deríteni, hova lett az a pénz, amit a nonprofit kft. folyamatosan megkapott az államtól és az önkormányzatoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×