INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

hulladékszállítás

zöld híd

nhkv

Egy túlcsordult hulladékgyűjtő a Népligetben. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Hulladékkáosz: péntektől nem viszik el a szemetet 116 településen

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Beszünteti péntektől a hulladékszállítási szolgáltatást 116 Pest és Nógrád megyei településen a közszolgáltató, mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től.

Az Észak-Pest és Nógrád megye 116 településén felelős a szemétszállításért az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd Nonprofit Kft. A cég megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd korábban levelet írt a NHKV Zrt.-nek, amelyben azonnali segítséget kért, de mint az InfoRádiónak elmondta, a csütörtökre megjelölt két utolsó tárgyalási időpontra sem reagált az állami cég, még elutasító visszajelzést sem kaptak.

"Ha péntek reggelig sem érkezik segítség, akkor megkezdjük a katasztrófavédelem és az önkormányzatok kiértesítését.

Felmértük a meglévő üzemanyagkészletet, és az óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények szolgáltatását megpróbáljuk ellátni, ameddig az üzemanyag kitart" - mondta az ügyvezető, és jelezte: kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, már nem bocsát ki számlát a lakosságnak, és a lakosság sem nekik fizeti be a közszolgáltatási díjat, hanem az NHKV Zrt.-nek.

"Mi már csak tőlünk kapunk finanszírozást, hiszen egyéb tevékenységet közszolgáltatóként nem láthatunk el.

Nincs más bevételi forrásunk, ezért nem várhatjuk máshonnan segítséget"

- mondta Gyenes Szilárd. Az igazgató szerint a Zöld Híd rendszerből közel két és fél milliárd forint fejlesztési forrás került ki, és az elmúlt években nagyon leamortizálódott a járműpark, miközben az állami koordináció végrehajtásával növekedtek a feladataik, és azt várták volna, hogy ehhez mérten kapják a forrásokat.

A másik probléma pénzügyi, mert egy kormányrendelet a lakosságnál lévő hulladéktárolók összliterszáma alapján, egy képlet szerint írja elő a finanszírozást, ez viszont az ügyvezető szerint a valós költségeket nem fedezi.

"Havonta körülbelül 130 millió forinttal kapunk kevesebb pénzt, mint amiből korrekt módon lehetne dolgozni. Elindult egy felülvizsgálat, és ennek eredménye az lett, hogy még 122 millió forintot fizessünk vissza" - mondta Gyenes Szilárd.

Mint jelezte, folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek, főleg a fizikai állományban. Megnőtt a fluktuáció, tavaly 17 nap/fő túlóra jutott egy emberre.

"Az ő bérüket mindenképpen elkülönítem, és nagyon nem szeretném, hogy akár csak egyetlen perccel is később kapják meg az elvégzett munkájuknak az ellenértékét, ezért hoztam ezt a döntést" - mondta az igazgató.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kapcsolódó hang

Sztrájk lesz a kukásoknál
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018