INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

nhkv

szemétszállítás

menesztés

Menesztések az NHKV-nál

Infostart / InfoRádió

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. teljes vezetését menesztették, miután a társaság mérlegéből jóval több pénz hiányzik, mint a hivatalosan kimutatott hiány összege. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a hulladékgyűjtésnek és a számlázásnak is hatékonyabban kellene működnie.

Sajtóértesülések szerint menesztették a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezetőit. A 24.hu úgy tudja, a holding mérlegében nagyságrenddekkel több pénz hiányzik, mint a hivatalosan kimutatott hiány összege, ezért a mérleg leadása után szinte a teljes menedzsementet kirúgták a társaságtól. A portál szerint menesztették többek között Kántor Miklós gazdasági igazgatót és helyettesét, a jogi igazgatót, valamint Ferencz Kornél vezérigazgatói főtanácsadót is.

A 24.hu hangsúlyozta, hogy a korábban használt hibás adatok miatt újra kellett számolni a 2016-os jelentésben közzétett veszteséget.

Az új végeredmény 1,7 helyett 5,4 milliárd lett, vagyis a "kukaholding" működése első két évében saját kimutatása szerint is több mint 9 milliárdos veszteséggel működött.

A társaság tavaly összesen 43,5 milliárd forintnyi számlát egyáltalán nem tudott behajtani.

Az NHKV eközben felélte az 5 milliárd forintos alaptőkéjét, valamint egy 10 milliárdos tulajdonosi kölcsönt és egy 20 milliárdos bankhitelt. Az idén pedig egy kormányhatározattal további 26,5 milliárd forintra volt szüksége a cégnek, hogy megőrizzék a működőképességét.

Gulyás Gergely: már elég jól működik

Az ügyben a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték az állami cégről. Gulyás Gergely szerint "ez az ügy az állampolgárokat annyiban érinti, hogy a hulladékgyűjtésnek hatékonyan és jól kell működnie, megfelelő idejű számlázással. Ahol szükséges, a kormány szívesen fordít arra plusz forrásokat, hogy hatékonyabb legyen, de reméljük, hogy sokat nem kell, mert már elég jól működik".

A Népszava eközben szakértőkre hivatkozva arról írt, hogy a könyvvizsgálónak az általa közzétett adatok alapján el kellett volna utasítania a holding 2017-es mérlegét. A napilap szerint nem egységes a többi között az átvett adatok teljessége, dokumentáltsága, a bérszámlázások ellenőrzése, az adatbázisok felépítése, a számlázások és az egyenlegközlések gyakorlata, ami több hibalehetőség forrása.

A számlázás elmaradást is mutat, így a bevétel egy részét nem támasztják alá számlák. Jelentős a fővárosi FKF-fel szembeni viszonyuk rendezetlensége és adókockázata.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t az állam a hulladékszektor visszásságainak rendezésére hozta létre, ám azóta csak sokasodtak a gondok.

  • A begyűjtést továbbra is végző önkormányzati cégektől megvonták a díjbeszedési jogot, de a cég kiszámíthatatlanul állja a kukáscégek kiadásait is.
  • Erre hivatkozva a Zöld Híd nevű szolgáltató fel is függesztette tevékenységét: ott most a katasztrófavédelem saját forrásaiból intézi a szemétbegyujtést.

Kapcsolódó hang

Menesztések az NHKV vezetőségében
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018