eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Lázár-féle dohánytilalom: szakember és alkotmányjogász is a fejét csóválja

Függőket tiltással nem lehet leszoktatni; bele lehet ugyan írni akár az Alaptörvénybe is a teljes dohánytilalmat, de attól az nem lesz végrehajtható. Szakemberek reagáltak a miniszterelnöki biztos markáns javaslatára.

Lázár János csütörtökön egy konferencián bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy azok, akik 2020. január 1. után születnek Magyarországon, ne vásárolhassanak dohányterméket akkor sem, ha elérték a 18. életévüket. Javaslatát akár az Alaptörvénybe is belevetetné.

"Drogfüggőket tiltással nem lehet leszoktatni a szenvedélyükről"

- reagált a miniszterelnöki biztos javaslatára Mucsi János, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért nevű egyesület elnöke. A tüdőgyógyásznak azonban vannak saját javaslatai a dohányzás visszaszorítására.

"Vannak egyéb elgondolások arra,hogyan lehet lerombolni a dohányzás mítoszát, az ahhoz kapcsolódó kulturális környezetet,

és hozzunk létre olyan szabályrendszert, amiben ciki lesz dohányozni, és az állam ne támogassa a dohányzásnak semmilyen formáját vagy a dohányzást elősegítő tevékenységet, például a dohánynövény termesztését"

- fogalmazott egyértelműen az InfoRádiónak Mucsi János.

A szakember szerint

"micsoda dolog az", hogy ugyanakkora tb-járulékot fizet az, aki naponta 20 szál cigarettát elszív, mint aki nem dohányzik.

"Építsék be ezt a különbséget a dohánytermékek árába, ebből finanszírozzák a leszokás támogatását, az ahhoz szükséges gyógyszereket, adjuk meg a betegnek azt a támogatást, ami kell ahhoz, hogy letegye a cigit!"

Pozitív példaként említette, hogy

vannak olyan munkahelyek, ahová dohányost nem vesznek fel.

Az InfoRádiónak nyilatkozó alkotmányjogász, Lövétei István szerint

bele lehet ugyan írni az Alaptörvénybe Lázár János javaslatát, de maga az intézkedés nem lesz végrehajtható.

"Ma is jelentős az a dohánytermék-áramlat, amely nem a rendes kereskedésen keresztül jelenik meg, ebben az értelemben végrehajthatatlan a tilalom" - nyomatékosította a szakember.

A kormányhoz még nem érkezett meg Lázár János javaslata, ezért még nincs rá hivatalos reakció - mközölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×