eur:
393.78
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
High angle view view of casual men and women talking and working on laptop at desk in office
Nyitókép: HPE Brand

Homokozó - kizárólag innovatív felnőtteknek (x)

A HPE4I módszertan segítségével biztonságos és költséghatékony módon lehet a rendelkezésre álló és a külső, független erőforrásokat az alkalmazásfejlesztés szolgálatába állítani.

Nem létezik modern vállalat alkalmazásfejlesztés nélkül. Egyre emelkedik azok száma, akik ennek a fejlődésnek valamelyik gyümölcse révén érik el a cégek termékeit, szolgáltatásait. Emellett folyamatosan nő az appfejlesztés jelentősége az egyéb vállalati tevékenységeken belül is. Optimalizált gyártás vagy kereskedelem mind kevésbé képzelhető el hatékony alkalmazások nélkül.

Az alkalmazásfejlesztés azonban drága, ráadásul külső erőforrások bevonását igényli, hiszen sok cégnek nincsen saját, ekkora volumenű feladatot elvégezni képes fejlesztőcsapata. Nagy kérdés ráadásul, hogy miként lehet kiszűrni az életképes alkalmazásfejlesztéseket és hogyan lehet biztonságosan bevonni a független fejlesztőket. Ennek egyik fontos eleme a teljes projekt költségét tekintve alacsony kiadást jelentő kísérleti fejlesztés, mellyel felmérhetők a kockázatok. A drága és/vagy kevés hasznot hozó alkalmazások fejlesztése már ebben a fázisban meg kell, hogy álljon.

Szintén meghatározó tényező a gyakori és minőségi ügyfélkommunikáció által biztosított felhasználóközpontú fejlesztés, mivel ezek a visszajelzések segítik az üzleti céloknak megfelelő alkalmazások létrejöttét.

Minél hamarabb felismerhető, melyik fejlesztésnek van értelme, annál kisebb erőforrás jut az eredményesség szempontjából elhanyagolható hozadékot ígérő projektekre. Ez alacsonyabb befektetést jelent mind idő, mind pénz tekintetében.

Homokozó, keretek között

Prototípusok készítésére alkalmazásfejlesztésben is lehetőség nyílik, sőt, mindinkább kötelező feladattá válik. A végállapothoz nagyon hasonló termék gyors előállítását biztosítják a homokozók. Az itt szerzett tapasztalatok minimális költség mellett adnak betekintést a koncepciók életképességére, a megvalósítás és működés várható kihívásaira. Automatizált hipotézisteszteléssel ügyfélbaráttá tehetők a fejlesztések, hiszen így nem a felhasználó válik tesztelővé, hanem ez a feladat még a fejlesztés során megvalósul. Emellett lerövidíthető a piacra lépés ideje, hatékonyabbá válik az erőforrások felhasználása és végső soron kisebb lesz a kockázat és a független, külső fejlesztőknek való kiszolgáltatottság.

A HPE4I (Highly Protected Environment For Innovation) multitenant fejlesztői zóna alkalmazásával elszigetelt, biztonságos, testre szabott mikrokörnyezetek hozhatók létre. Jogosultságok, hozzáférések és végrehajtott feladatok szempontjából felügyelhetők, akár az összes tevékenység rögzítésével. Nemcsak hálózati szinten történik az elszigetelés, hanem az alkalmazáskészletek tekintetében is. Ugyanakkor szükség van verziókövetésre, melyről a környezetek közötti biztonságos átjárás gondoskodik. Az automatizált erőforrás-kiosztás pedig hatékonnyá és optimalizálttá teszi a fejlesztést.

A gyors és költséghatékony végrehajtás érdekében sok fejlesztési szabály, kritérium válik megkerülhetővé.

A Scrum vagy a Kanban például már egyre kevésbé kötött kereteket kínál a programozók számára. Az alkalmazásfejlesztés így agilisabb és produktívabb lehet, ugyanakkor a megszűnő korlátok megnehezítik a projekt egyben tartását. A HPE4I ezt a keretet adja vissza, formalizálva a feladatok végrehajtását, ellenőrzését és üzembe állítását.

Biztonságos fejlesztés virtuális asztali hozzáféréssel

Számos kihívást kell megoldani ahhoz, hogy ne csak gyors és hatékony, hanem egyben biztonságos is legyen a fejlesztési folyamat. Rögzített módon kell kiosztani a feladatokat és a rendszerekhez való hozzáféréseket, illetve annak biztosítását, hogy a fejlesztő hogyan tud dolgozni a rendszerekben. Gondoskodni kell a munkavégzés idejének méréséről, a forráskódok biztonságban tartásáról, a verziókezelésről és a minőségbiztosításról.

A folyamatot a projektvezető indítja el a feladat kiosztásával, ami egyben a VDI-környezethez való védett hozzáférés automatikus megadását is jelenti. Innentől kezdve a fejlesztés virtuális asztali infrastruktúrán keresztül zajlik. Ez egyben szükségtelenné teszi a fejlesztők adott helyszínen való megjelenését. A HPE4I fejlesztőkörnyezetbe való belépésével ugyanis minden, a feladat elvégzéséhez szükséges eszköz rendelkezésére áll, anélkül, hogy fizikai hardvert kellene biztosítani a fejlesztő számára.
A folyamatot a projektvezető indítja el a feladat kiosztásával, ami egyben a VDI-környezethez való védett hozzáférés automatikus megadását is jelenti. Innentől kezdve a fejlesztés virtuális asztali infrastruktúrán keresztül zajlik. Ez egyben szükségtelenné teszi a fejlesztők adott helyszínen való megjelenését. A HPE4I fejlesztőkörnyezetbe való belépésével ugyanis minden, a feladat elvégzéséhez szükséges eszköz rendelkezésére áll, anélkül, hogy fizikai hardvert kellene biztosítani a fejlesztő számára.

A személyre szabott beállításokkal rendelkező virtuális asztali felületen, a Jira jegykezelő rendszeren keresztül történik a feladat átvétele és leadása a tesztelőknek. Utóbbiak az értesítést követően szintén - az előzővel kizárólag verzióadatbázison át összekötött - VDI-környezetben végzik el a kód vizsgálatát, az erőforrások kiosztásáról gondoskodó, Docker konténeralapú HPE Helion Stackato segítségével HPE Synergy környezetben REST API kapcsolatokon keresztül biztosítja. Ugyancsak a Jira jegykezelő rendszerében történik a folyamat adminisztrálása és a feladat operátornak való átadása.

A HPE4I keretrendszer komponenseit tekintve nem kötött, az ügyféligények alapján választható a különböző modulokat megoldó eszköz, ezek csereszabatosak egymással.

Utóbbi a fentiekkel megegyező módon gondoskodik az elkészült és tesztelt kódrészletek éles környezetbe való átültetéséről. Kék-zöld telepítési módszerrel egy utolsó, már éles körülmények között zajló tesztelési fázis előzi meg a véglegesítést. A folyamat lezárásaként a felhasználók automatikusan kapják meg a verzióváltást, az zökkenőmentesen zajlik.

Összefoglalás

A vállalaton belül futó virtuális fejlesztői környezet teljes biztonságot nyújt, még akkor is, ha független fejlesztők, tesztelők vesznek részt a projektekben Rugalmasan kapcsolódik a meglevő infrastrukturális és architekturális rendszerhez. A HPE Helion Stackatóban (vagy tetszőleges más PaaS környezeten) definiált zónákban levő rendszerekre történik az alkalmazástelepítés, köztük a verzióadatbázis a kapocs, így az adatok mozgatása csak ezen keresztül történhet.

Végső soron minden környezeti elem az ügyfél birtokában marad, a külső erőforrások biztonságos bevonásának lehetősége mellett.

A párhuzamosan zajló fejlesztések státuszáról a felelősök különböző szintű riportokon keresztül tájékozódhatnak. A kísérleti fejlesztéseknek hála a rossz költséghatékonysági mutatókkal rendelkező fejlesztések nagyon hamar kiszűrhetők és terminálhatóak, így biztosítva az agilis és biztonságos fejlesztésben rejlő üzleti lehetőségek maximális kihasználását.

A cikk a Hewlett Packard Enterprise megbízásából készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×