eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Strasbourg, 2018. július 4.Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Európai Parlament/Fred Marvaux)
Nyitókép: MTI/EPA/Európai Parlament/Fred Marvaux

Elemzők: az ellenzék célja nem a Fidesz legyőzése

Az Európai Parlamenti választás tétje nem az, hogy megverjék a Fideszt, hanem az, hogy a pártok az ellenzéken belül pozíciókat szerezzenek – vélik az InfoRádió által megkérdezett elemzők.

Az LMP támogatottsága a teljes lakosság körében a ZRI Závecz Researh és a Nézőpont Intézet legutóbbi adatai szerint is 3 százalékos. A biztos választók körében a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalék határán van. Závecz Tibor szerint Szél Bernadett egykori miniszterelnök-jelölt kilépése a pártból elég markáns üzenet.

„Semmiképpen sem az erősödő pártok sorába helyezhetjük el, hanem inkább enyhén gyengülő”

– értékelte az LMP támogatottságának alakulását.

Závecz Tibor szerint a pártok támogatottságában még érzékelhető a tavaszi választás és az azt megelőző kampány. A kérdés, hogy az EP-választásokra fel tud-e futni úgy egy párt, hogy súlyos belső válságok nehezítik mindennapjait.

Mráz Ágoston Sámuel szerint jogi értelemben ugyan még nem, de politikai értelemben már minden párt kampányol a tavaszi európai parlamenti választásra. A Nézőpont Csoport vezetője szerint egyértelműen a menekültkérdés lesz az uniós kampány középpontjában.

„Az ellenzék ugyanazzal próbálkozik, mint áprilisban: demokrácia- és korrupcióvitát próbál kezdeményezni”

– fogalmazott, hozzátéve, amíg nem találnak olyan témát, amely szélesebb tömeget érdekel, nem látja annak esélyét, hogy a tavaszi eredmények megfordulnak.

Závecz Tibor szerint ez az európai parlamenti választás nem arról szól majd, hogy legyőzzék a Fideszt, hanem arról, hogy a pártok az ellenzéki oldalon belül erős pozíciókat alakítsanak ki.

Mint mondta: a Jobbik hasadásából fakadó nehézségek lehetőséget teremtenek a többi formációnak. Szerinte az MSZP-Párbeszéd rendezte le a leggyorsabban az áprilisi vereség következményeit. A DK sem tett le róla, hogy a baloldal vezető ereje legyen, az LMP-nek pedig ráncba kéne szednie magát.

Mráz Ágoston Sámuel szerint az ellenzéki oldalon az osztottság mellett vezetőhiány és programbeli bizonytalanság is megfigyelhető. A Nézőpont Intézet előrejelzése szerint a Magyarországnak járó 21 mandátumból legalább 13-ra esélyes a Fidesz, de a 14 sem kizárt.

Závecz Tibor azt mondta, jelenleg egy ellenzéki párt már azzal kiemelkedhet a többi közül, ha konfliktusmentes tud maradni. Hozzátette: az ellenzéknek stílusban, módszertanban is változtatnia kellene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×