eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Mit kell tenni a megvásárolt, de visszavont pezsgőtablettával?

Az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból, mert korábban a készítmény négy gyártási tételénél határérték feletti ólomszennyezést találtak.

Egyes tételeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vont ki a forgalomból, mivel mérések alapján bebizonyosodott, hogy a megengedettnél magasabb volt az ólomtartalmuk, a többit, ahogyan azt az InfoStart is megírta, maga a Sandoz szedette le a polcokról – erősítette meg az InfoRádiónak Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ólom számos forrásból juthat az ember szervezetébe, levegőből, ételből és ivóvízből is. „Természetesen nem jó, hogyha gyógyszerrel is bekerül” – tette hozzá Pallós Júlia.

Az, hogy kivonták a készítményt a forgalomból a forgalmazóra nézve azt jelenti, hogy a patikákból előbb a nagykereskedőkhöz, majd a gyártóhoz kerül vissza a termék. „Ezek többet nem kerülhetnek vissza a patikákba, a betegekhez nem juthatnak el” – hangsúlyozta a szakember. A kint lévő termékek azonban nem jelentenek olyan közegészségügyi veszélyt, hogy a betegektől is vissza kelljen vonni.

A határértéket akkor lépi át az ólom mennyisége, ha napi ajánlott maximális mennyiséget – napi három tablettát – vesznek be

– mondta a főosztályvezető.

A cégek és a hatóság feladata, hogy még szorosabban ellenőrizzék a gyógyszer előállításához kibányászott kalcium-karbonát ólomtartalmát. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy egyéb kalciumtartalmú készítmények is vannak – gyógyszerek, táplálékkiegészítők –, de természetes források is, mint például a tejtermékek és egyes növények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×