eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
A Múzeumkert rekonstrukciójának munkaterülete Nemzeti Múzeum kertjében 2018. május 8-án. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum közlése szerint a felújításon dolgozó munkások egy árok ásása közben második világháborús tömegsírt találtak.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Szovjet katonákat találhattak a múzeumkerti sírban

Feltehetően szovjet katonák maradványait találták meg a héten a Nemzeti Múzeum kertjében. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum katonai emlékezet és hadisírgondozó igazgatóság osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a hat katona maradványai mellett talált tárgyak nem voltak alkalmasak a beazonosításukra.

A Nemzeti Múzeum kertjének felújításán dolgozó munkagép erősen megbolygatta a tömegsír eredeti állapotát, a földi maradványokat kifordította a földből, így bukkantak a munkások a tömegsírra - mondta Téglás Gyula alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság osztályvezetője.

Téglás Gyula szerint hat katona földi maradványai kerültek elő a második világháborús tömegsírból. Egykilónyi gyalogsági lőszer, egy német és egy szovjet gránát is előkerült, ezen kívül személyes tárgyak is voltak a sírban: bicska, olló, bögre, valamint nagyon rossz állapotú gombleletek, amelyek a korabeli szovjet vörös hadsereg gombjait feltételezik.

"Alaposan feltételezzük mindezek alapján, hogy az eltemetettek a szovjet fegyveres erőkhöz tartoztak"

- emelte ki Téglás Gyula. Ugyanakkor egyéni azonosításra alkalmas leletanyagot nem találtak. A tárgyakból nem állapítható meg minden kétséget kizáróan a katonák nemzetisége sem, ezért további vizsgálatokra van szükség.

"Az orosz partnerszervezet Magyarországon tevékenykedő munkatársai is vizsgálni fogják a leletanyagot, és mi is próbálunk más adalékot szerezni, hogy a későbbiekben minden kétséget kizáróan el lehessen dönteni, hogy pontosan milyen haderőhöz tartozó katonákat temettek el" - mondta.

Téglás Gyula azt is kiemelte, hogy abban a korszakban tipikus volt az ilyen jellegű temetés. A harcok során elhunytakat alkalmi sírokban kellett eltemetni, amelyeket kisebb parkokban, kertekben ásták meg.

"Ezeket a temetési helyeket a háborút követő években igyekeztek felszámolni, és az ott található maradványokat áttemetni temetőkbe. Viszont nagyon sok elhunyt áttemetésére nem került sor.

Ez különböző okokra vezethető vissza: vagy feledésbe merült, vagy később olyan földmunkákat végeztek ott, amelyek láthatatlanná tették a felszínen a sírhely létezését" - mondta az osztályvezető.

A maradványok sorsa

Téglás Gyula elmondta, hogy a maradványok azonosítását követően gondoskodni kell azok eltemetéséről, figyelembe véve a haderőhöz tartozást.

"Ha igazolódik, hogy szovjet fegyveres erőkhöz tartozó személyekről van szó, akkor valamelyik Budapesten található szovjet parcellában nyernek végső nyughelyet.

Ha nem, akkor más módon kell a temetőben való elhelyezésükről gondoskodni" - summázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×