eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Turisták sétálnak a főváros V. kerületében, a Parlament felújított épülete előtt a megújult Kossuth Lajos téren. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Tüntetők kérték: megvan a Kossuth téri menetrend

Több kormányellenes demonstrációt is tartanak kedden, az Országgyűlés alakuló ülésének napján a budapesti Kossuth téren.

Kordonokkal védik az Országházat és kamerákkal figyelik a tüntetőket a rendőrök az Országgyűlés alakuló ülésének napján. Az Országgyűlési Őrség és a rendőrség eredetileg csak az épület közvetlen környékét akarta lezárni, a Terrorelhárítási Központ azonban jelentősen kiszélesítette a biztonsági zónát, de ez nem feltétlenül lezárást jelent, hanem sokkal inkább fokozott ellenőrzést. Ennek ellenére akkor is lehet demonstráció a Kossuth téren, amikor a képviselők odabent dolgoznak - mondta az RTL Klubnak Hegyi Szabolcs, a Társaság Szabadságjogokért szakértője. Szerinte az, hogy személybiztosítási intézkedést rendeltek a tüntetések területére, csak annyit jelent, hogy a rendőrségnek többletfeladata lett: lehetővé kell tennie a tüntetéseket, és emiatt egyeztetnie kell a TEK-kel és az Országgyűlési Őrséggel.

Ezt megtörtént, és eredményes volt. A Civil Ellenzéki Kerekasztal nevű csoport megegyezett a hatósággal. Ujhelyi Sándor, a délelőtti demonstráció egyik szervezője elmondta, fél tízkor gyülekeznek az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében, tíz órakor beengedik őket a Kossuth térig, egyedül színpadot nem építhetnek.

Ezt a délutáni tüntetés szervezői is jó megoldásnak tartják - mondta az RTL Klubnak Gulyás Balázs, a „Mi vagyunk a többség" elnevezésű csoport egyik vezetője. Így a parlament ülése alatt megvalósulhat a tüntetés az Alkotmány utca torkolatában, és az esti demonstrációt 18 órakor mindenképpen megtartják.

Kedden tehát egymást érik majd a tüntetések az Országház előtti Kossuth téren, és arra is számítani kell, hogy a Jobbik képviselői valamikor a nap folyamán megpróbálják lebontani a kordont.

A tüntetők a többi között az Országgyűlés feloszlatását és egy új választás kiírását követelik, mert úgy vélik, hogy a Fidesz-KDNP csalással került hatalomra és kétharmados győzelme nem felel meg a többség akaratának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×