eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk

A Kúria beolvasztását tervezik az Alkotmánybíróságba - hetilapszemle

A Figyelő a Novák Katalin kezdeményezésére létrehozott Nők Magyarországért Klubról számol be, a Heti Válasz arról ír, hogy nem növekszik a születések száma, a HVG pedig a független bíróságok felszámolásáról értesült.

A Figyelő a Nők Magyarországért Klubról ír, amely Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kezdeményezésére jött létre. A politikus a lapnak elmondta:

céljuk, hogy segítsék a nőket abban, hogy a szakmában és a gyermeknevelésben is helyt állhassanak, a tehetséges nőknek például ösztöndíjat alapítanának.

Novák Katalin büszke arra, hogy az új kormány egyik minisztere, Bártfai-Mager Andrea is a Nők Magyarországért Klub alapító tagjai közé tartozik – nyilatkozta a Figyelőnek.

A Heti Válasz cikke szerint

nem valószínű, hogy kormány intézkedései miatt jelentősen nőni fog a születésszám.

Ennek egyik oka, hogy a negyven év alatti férfiak és a 25-29 év közötti nők 70 százalékának nincs gyermeke, és a termékenység növekedése is a 35 év fölötti nők között volt a legnagyobb. 2017-ben 20 ezerrel kevesebb volt a 35-39 éves nő, mint az előző évben, egyszerűen azért, mert a hetvenes évek végén kevesebben születtek – írja a Heti Válasz.

A HVG úgy értesült: a kormány minden olyan bírót nyugdíjba küldene, aki 1990 előtt már ítélkezett, erről kidolgozott javaslat is készült.

A hetilap szerint tervezik az ítélőtáblák megszüntetését, vagy a Kúria beolvasztását az Alkotmánybíróságba.

A jövőben a Fővárosi Ítélőtábla lenne a harmadfokú fellebbezési fórum, az elvi iránymutatás pedig az Alkotmánybíróság feladata lenne – tudta meg a HVG.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×