eur:
387.86
usd:
358.22
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Új kormánystruktúra, új emberek

Valóban teljesen megújulhat az előzőhöz képest a negyedik Orbán-kormány. Bár az új adminisztráció névsorára még várni kell néhány napot, a jelenlegi, ügyvezető tárcavezetők sorra jelentik be távozásukat.

Négy évvel ezelőtt a Fidesz kormányprogramja lényegében az volt, hogy folytatjuk. Ez visszaköszönt a kormány összetételét illetően is, ugyanis csak 2-3 bársonyszékben történt változás. Ezúttal azonban a miniszterelnök már az április 8-ai választás előtt felvázolt több elképzelést a 2018 és 2022 közötti ciklusra. Utána pedig Orbán Viktor jelentős módosításokat vetített előre.

„Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem egy új kormány jön létre, nem az előző ciklust szándékozzuk meghosszabbítani, hanem egy új ciklust fogunk megnyitni.

Ebből fakadóan jelentős változások és módosítások is várhatóak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már tavaly ősszel bejelentette visszavonulási szándékát.

„Az a tervem alapvetően, hogy a választókerületemben dolgozom 2018 és '22 között. Nagyon nehéz egy fenékkel két lovat megülni.

2014-ben új lett a választási körzetem, olyan települések kerültek hozzá, amik korábban nem voltak abban a választókörzetben. 100 ezer ember nagyobb feladat, mint 20-30 ezer ember, és nagyon nagy felelősség is” – mondta akkor.

Korábban egy kormányfő körüli minisztérium volt tervbe véve, de aztán Rogán Antal kabinetfőnöki kinevezésével egy újabb keletkezett. Orbán Viktor most ezt a rendszert is átalakítja. „Szeretnék egy másfajta vezetési szerkezetet létrehozni, tehát

régi, változatlan célok, de új kormánystruktúra és nagy részben új emberek”

– hangsúlyozta.

Már négy évvel ezelőtt is kérdéses volt a folytatás, de most be is fejeződik Fazekas Sándor miniszteri pályáfutása. A Magyar Időknek adott interjúban jelezte, hogy a tárca vezetése helyett ő inkább a Fidesz-frakció munkáját erősítené az új kormányzati ciklusban. Elárulta azt is, hogy az utódja már megvan, akinek személyéről hamarosan a miniszterelnök ad majd tájékoztatást. Az átalakításokról a fideszes politikus annyit mondott, vidékfejlesztési téren új feladatok kerülhetnek a tárcához.

A legfontosabb területeket felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma élén is változás lesz. Balog Zoltán a jövőben teljes munkaidőben vezeti majd a Fidesz pártalapítványát, a Polgári Magyarországért Alapítványt. A még ügyvezető miniszter szeretett volna változtatni a minisztérium struktúrájában és összeállításában, de ezt a kormányfő nem fogadta el. Az Orgio utódlásra vonatkozó kérdésére azt válaszolta: Orbán Viktor három nevet kért tőle, ezek közül választ majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×