eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Ezen a napon 480 intézmény 499 vizsgahelyszínén tartják a középfokú iskolák központi írásbeli felvételi vizsgáit a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára. Orosházán 260 fiatal ír felvételit.
Nyitókép: Rosta Tibor

Hasznos információk felvételizőknek és kisiskolásoknak

Péntekig minden középfokú intézménybe jelentkezőt értesítenek arról, hogy hova kerültek be. A felsőoktatásba felvételizők jelenleg elektronikusan intézhetik az eljáráshoz kapcsolódó ügyeiket, míg a leendő első osztályosok már beiratkozhattak a körzetes általános iskolákba.

A középiskolai felvételi eljárás hivatalos végeredményéről a diákoknak péntekig minden olyan intézmény írásbeli értesítést küld, ahova jelentkezési lapot adtak be. A központi felvételit január végén írták meg a tanulók, majd március végén egy alkalommal módosíthatták eredeti továbbtanulási szándékukat. Erről akkor Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal Köznevelési elnökhelyettese beszélt az InfoRádiónak.

"A tanuló a sorrendet változtathatja meg, fel is vihet új területet, de csak az eredeti felvételi jelentkezésénél felvitt iskolák által felkínált tanulmányi területek közül vihető fel új,

de azt is csak akkor teheti meg, hogyha az érintett középfokú iskola erre kijelölt képviselőivel ezt előzetesen egyeztette" - mondta Brassói Sándor.

Felsőoktatási intézménybe jelentkezők és érettségi

A felsőoktatásba jelentkezők múlt csütörtök óta hiányzó dokumentumaikat pótolhatják a Felvi.hu internetes oldalon. Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese azt mondta, hogy sokan fognak most érettségizni, vagy OKJ-s szakmai vizsgát, vagy nyelvvizsgát tenni, ezeknek a dokumentumait a Felvi.hu elektronikus ügyintézési felületén keresztül kell feltölteni a felvételi rendszerébe.

"Ezeknek az elfogadását, vagy elutasítását ezen az oldalon fogják tudni nyomon követni. Továbbá július 11-ig lehet még a dokumentumokat benyújtani,

addig egyetlen alkalommal, ezen az elektronikus felületen lehet a benyújtott jelentkezések sorrendjét módosítani. "

Az érettségi időszak a nemzetiségi nyelv és irodalomvizsgákkal kezdődik május 4-én, majd a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar, mint idegen nyelvvizsgák következnek május 7-én.

A szóbeli vizsgák június 29-ig tartanak, majd a felsőoktatási intézmények július 25-én hozzák nyilvánosságra a ponthatárokat.

Általános iskolások

Az általános iskolák első osztályába készülő gyermekek beiratkozása már lezajlott. Erről Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese beszélt az InfoRádiónak.

Ahova körzet szerint tartozik a gyermek, fel kell venni. Kivéve azt az esetet, ha a körzetes iskolában már nincs hely. "Ilyen esetben a tankerület gondoskodik arról, hogy a kerületben, vagy az adott helységben, a közelben el tudják helyezni az elsős kisgyermeket.

Arra is van mód, hogyha valaki ezt nem fogadja el, akkor saját maga bárhol egy másik iskolát keres"

- tette hozzá Hajnal Gabriella, hozzátéve, hogyha egy választott iskolába nem vették fel a gyermeket, arról az intézménynek mielőbb tájékoztatni kell a szülőket, hogy legyen lehetőségük máshol helyet keresni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×