eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla
A Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt. egyik gépkocsija halad a főváros V. kerületében, a Múzeum körúton. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Turbéky Eszter

Ezzel indokolható a taxisok tarifaemelése

Az Országos Taxis Szövetség szerint elkerülhetetlen a taxis tarifák emelése, mert az elmúlt években a taxisok minden díja jelentősen emelkedett. A City Taxi vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény a taxi szolgáltatásra.

Ha a képviselők megszavazzák taxi tarifákról szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, akkor júliustól drágább lehet Budapesten taxival utazni. A javaslat szerint a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal drágulhat. A kilométerdíj 300 forintra nőne. A taxisok a javaslatukat azzal támasztották alá, hogy a viteldíj legfontosabb eleme a kilométerdíj, amely a rendelet 2013-as életbe lépése óta nem változott. Metál Zoltánt, a Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta, elkerülhetetlen a taxis tarifák emelése.

„A fővárosi rendeletek előírtak egy sokkal korszerűbb gépjárműparkot számunkra, a szakszervizek pedig elég komolyan emelték a szervízdíjakat, háromszor-négyszer olyan módon emelkedett a kötelező biztosítási díj az előző évekhez képest, amire nem készültünk fel”

– mondta az InfoRádiónak a szövetség vezetője.

A City Taxi elnöke is indokoltnak tartja, az áremelést. Tamás Miklós hangsúlyozta, hogy a taxisok igyekeznek minél nagyobb létszámmal jelen lenni a zsúfolt időszakban. „Mindenki vállalkozási formában, megélhetésként űzi ezt a szakmát. Igyekszünk kollegáinkat rávenni arra, hogy mindenképpen napi egy csúcsidőben dolgozzanak, illegőleg kérjük a kollegáinkat, hogy legalább kettő hétvégét vállaljanak, azaz szombat-vasárnapot” – fogalmazott a cégvezető.

„Általában minden tarifaemelésnél egy pici visszaesés érzékelhető, de remélhetőleg októberre, szeptemberre ez visszaáll”

– tette hozzá. Metál Zoltán kiemelte, hogy a dugók és alkalmi rendezvények jelentősen megnehezítik a taxisok munkáját.

Az InfoRádió megkereste a hatósági árszabályozásban döntési jogkörrel bíró Városházát is. A többi között megkérdeztük, hogy mi indokolja az áremelést, ki és hogyan ellenőrzi, hogy a szükséges számú autó forgalomban van-e, továbbá, ilyen esetekben kihez tudnak fordulni az utasok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×