INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

kiberbiztonság

alkalmazás

adatvédelem

gdpr

krasznay csaba

Megfigyelik a gyermekeinket, de van ellenszer

Megfigyelik a gyermekeinket, de van ellenszer

InfoRádió

Világszerte több ezer mobiltelefonos applikáció gyűjt adatokat a gyerekektől a szüleik engedélye nélkül -- derítette ki egy amerikai vizsgálat. Az InfoRádiónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint az Európai Unió új adatvédelmi rendelete részben megoldja ezt a problémát. 

5855 gyerekeknek szóló Playstore-applikációból 256 geolokációs adatokat gyűjtött a felhasználótól, 107 megosztotta a telefon tulajdonosának e-mail-címét, tíz pedig a készülékben tárolt telefonszámokat is. A megvizsgált alkalmazások 28 százaléka továbbít a weben védett adatokat, ami első hallásra nem tűnik soknak, hiszen a Google Play-áruházba például naponta 2700 új alkalmazás kerül fel, úgy azonban már jól látható a kockázat nagysága, ha figyelembe vesszük, hogy az összes gyereknek szóló applikáció 73 százaléka szülői beleegyezés nélkül szedi össze a kiskorúaktól ezeket a bizalmas információkat.

Az InfoRádiónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint

az adataik védelméért maguk a felhasználók tehetnék a legtöbbet.

"Minden mobiloperációs rendszerben át lehet nézni azokat a jogosultságokat, amelyeket előre megadunk. Emellett telepítéskor is jóvá kell hagynunk a kért jogosultságokat, de nagyon régi jelenség, hogy felhasználóként ezeket nem nézzük át" - mondta Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Az alkalmazások fejlesztői sokszor nem tartják be a mobiloperációs rendszerek gyártóinak ajánlásait, és Krasznay Csaba is gyakran tapasztalja, hogy

egy-egy alkalmazás sokkal nagyobb jogosultságokat kér, mint ami indokolt lenne a használatához.

Ilyenkor ezeknek az alkalmazásoknak a letöltését ajánlott mellőzni.

A gyerekektől azonban nem várható el ilyen fokú hozzáértés és tudatosság, rajtuk egy május 25-én hatályba lépő uniós rendelet segíthet.

"Az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR általános elvként azt mondja ki, hogy

a 16 évnél fiatalabbak esetében csak szülői engedéllyel lehet az ilyen szolgáltatásokat, alkalmazásokat igénybe venni,

és nem a szülőnek vagy a gyermeknek kell bizonyítania azt, hogy mindent megtett az adatvédelem érdekében, hanem a gyártónak, a szoftverfejlesztőnek kell bizonyítania" - mondta a kiberszakértő, és felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ma már olyan online szolgáltatások is elérhetők, amelyek segítségével az alkalmazások adatvédelmi szempontból is ellenőrizhetők.

Kapcsolódó hang

Megfigyelik a gyermekeinket, de van ellenszer
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018