eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fontos változások az autók műszaki vizsgáján

Fontos változások az autók műszaki vizsgáján

Egy európai uniós egységesítésnek köszönhetően május 20-ától kötelező lesz bemutatni a külföldről behozott autók műszaki bizonyítványát, enélkül drágább lesz az autó forgalomba helyezése. Az adatlap sem zárja azonban ki, hogy totálkáros vagy visszatekert kilométerórájú autót vegyünk.

Külföldön vásárolt autóval, ha van harmonizált adattartalmú forgalmi engedélye és honosítható külföldi műszaki vizsgája, el kell menni egy műszaki vizsgaállomásra, ott kiállítják a papírokat, azokkal el kell menni eredetiségvizsgálatra - ez is új szabály -, és innentől már csak egy okmányiroda ügyintézés vár ránk - mondta az autók honosításának új menetéről Karner Miklós, Az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese.

A nagy változás, hogy

május 20-tól kérik majd a műszaki bizonyítványt is

a hazai forgalomba helyezés előtt. Ezt ott állítják ki, ahol az autót vásároltuk. Ez tulajdonképpen az utolsó műszaki vizsgáról szóló igazoló papír, amelyet be kell mutatni. 

"Ez egy uniós egységesítési lépés: ezt a dokumentumot eddig is kiállították, csak nem mindig kérték el a hatóságok az újbóli uniós forgalomba helyezéskor. Az olaszok például egy pecsétet ragasztottak be az autó eredeti okmányaiba, és ezt el is fogadták a magyar hivatalokban, mostantól azonban az eredeti dokumentum is kell" - hívta fel a figyelmet Karner Miklós. 

Ha nincs meg ez a dokumentum, akkor egyedi forgalomba helyezést kell kérnie a tulajdonosnak, de ez egy sokkal költségesebb és időigényesebb megoldás.

A műszaki adatlap birtokában sem zárható ki azonban, hogy a behozott autó kilométerórája manipulált legyen

- mondta Pálvölgyi Szilas ügyvéd. 

A szakjogász jelezte, az Európai Unióból behozott autók esetében is kötelező elvégeztetni már az eredetiségvizsgálatot, és május 20-től a műszaki vizsgát a műszaki adatlappal is igazolni kell, amely nemcsak azt tartalmazza, hogy a gépkocsi a közúti forgalom részt vehet, hanem - ami még fontosabb a vevő szempontjából, hogy - a jármű műszaki vizsgakori kilométeróra-állását is.

"Ez persze nem zárja ki, hogy korábban nem tekerték vissza az órát,

viszont felmenő rendszerben, ha minden országban minden vizsgán rögzítik az óraállást, akkor előbb-utóbb kiépül az uniós adatbázis, és kiszűrhető lesznek azok a gépkocsik, amelyekkel csalni próbálnak" - mondta Pálvölgyi Szilas.

Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel az adatlappal azt sem lehet kizárni, hogy egy korábban totálkárosra tört autót kijavítva, törésmentesként adjanak el.

"A műszaki vizsgán csak azt nézik, hogy az adott pillanatban a jármű megfelel-e az előírt következményeknek.

Hiába volt korábban esetleg műszaki vagy gazdasági totálkáros a kocsi, ha megfelelően állították helyre, részt vehet a közúti forgalomban, és vevőként nem fogom tudni, hogy ki lett-e kalapálva" - mondta Pálvölgyi Szilas.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×