eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Februárban lesz népszavazás a bulinegyedben - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tavalyinál kedvezőbb kilátásokkal kezdi az idei évet a magyar gazdaság. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a jog el tudja érni, hogy a szcientológusok megsemmisítsék a szabálytalanul gyűjtött adatokat. Libegő épülhet a Kékesre. A nap legfontosabb hírei január 2-án.

A tavalyinál kedvezőbb növekedési kilátásokkal kezdi az idei évet a magyar gazdaság a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga Mihály az előzetes adatok alapján arra számít, hogy a tavalyi 4,1 százalék után idén 4,3 százalékos lehet a gazdaság éves növekedési üteme. A miniszter a tavalyi növekedés egyik legfontosabb hajtóerejének a beruházások több mint 20 százalékos bővülését nevezte. Hozzátette: az infláció várhatóan 3 százalék körül alakul az idén.

A tervezett több mint kétszeresével, 1600 milliárd forinttal bővült az elmúlt évben a lakossági állampapírpiac - összegezte a tavalyi adatokat az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Barcza György az M1-en arról beszélt: a program elérte célját, a vásárlók 90 százaléka lakossági befektető volt 2017-ben ezen a piacon, amelynek mértéke elérte az államadósság 25 százalékát. Hozzátette: az idén is hasonló mértékű gyarapodást terveznek.

A kormány nem tervez tömeges elbocsátásokat a közszférában, az uniós pályázaton elnyert 5 milliárd forintot a létszámleépítések megelőzésére akarja fordítani - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca a Magyar Nemzetben megjelent értesülésekre reagáló közleményében úgy fogalmaz: a kabinet célja, hogy még a munkaviszony megszűnése előtt segítséget nyújtson az esetlegesen létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak. A Magyar Nemzet az esetleges elbocsátásokat a létszámleépítések megelőzése és kezelése elnevezésű uniós pályázatból következtette ki, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium nyert meg.

Az idén is folytatódik a bérrendezés a szociális szférában, 233 ezer forintra nő az átlag bruttó bér - mondta az ágazatért felelős államtitkár. Czibere Károly hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja, hogy anyagilag is elismerje azoknak a munkáját, akik a gyermekjóléti szolgáltatóknál és a gyermekvédelem területén dolgoznak, valamint a hajléktalanok, az idősek és a fogyatékos emberek ellátását végzik.

Levelet és sárga csekket küld a Fidesz támogatóinak a napokban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormánypárt közleménye szerint a levélben szót ejt a következő időszak kihívásairól. A címzettek a levél mellé egy sárga csekket is kapnak, amellyel a közlemény szerint hozzájárulhatnak, hogy a Fidesz sikeresen tudja megvívni a következő időszak politikai küzdelmeit.

Kész lenne visszafizetni a Jobbik a közelmúltban érkezett állampolgári hozzájárulásokat, ha az Állami Számvevőszék mégsem büntetné meg a pártot. Erről Volner János frakcióvezető-helyettes beszélt, ugyanakkor azt is mondta, hogy nem számítanak a kiszabott szankció megváltoztatására. Megismételte, hogy a Jobbik sehol nem állít közös választási jelöltet az MSZP-vel és a DK-val, a Momentummal és az LMP-vel ugyanakkor kész tárgyalni.

Az LMP szerint az idei választás egyik legfontosabb kérdése lehet a paksi atomerőmű bővítése. Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja úgy vélte: a beruházás megvalósítását csak egy tavaszi kormányváltás akadályozhatja meg. Az LMP-s politikus kifogásolta a 38 millió dollár értékű orosz-magyar devizahitel lehívását, mert szerinte továbbra sem tudni, hogy azt mire költik.

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a magyar jog el tudja érni, hogy a szcientológusok megsemmisítsék a szabálytalanul gyűjtött és tárolt adatokat. Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata egyelőre a budapesti Váci úti központban zárult le, a nyíregyházi missziónál még folyamatban van. Közben a hirado.hu arról írt, hogy az adóhivatal zár alá vette a szcientológusok budapesti ingatlanát.

Csaknem ezer BKV-dolgozó helyezte letétbe feltételes felmondólevelét - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor a HírTV-ben azt mondta: az érintettek megalázónak tartják a cég 12 százalékos béremelési ajánlatát, amelyet az érdekképviseletek közül egyedül az Egységes Közlekedési Szakszervezet nem fogadott el decemberben.

Február 18-ra tűzte ki a népszavazást a bulinegyedként ismert Belső-Erzsébetváros vendéglátó egységeinek nyitva tartásáról a 7. kerületi Helyi Választási Bizottság. Ha a referendumon az igen szavazatok kerülnek többségbe, akkor az Erzsébet körút, Király utca, Károly körút és Rákóczi út által határolt területen lévő vendéglátó helyeknek éjfél és reggel 6 óra között zárva kell tartaniuk.

Libegő épülhet a Kékesre - közölte a térség országgyűlési képviselője. Horváth László az M1 híradójában elmondta: a beruházást az teszi lehetővé, hogy a kormány kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánította a Mátrát és a Bükköt, emellett az idén elkészül a térség turisztikai fejlesztési terve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×