eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bibó István megszólalna, ha a mai magyar politikát látná

A Heti Válasz Jelenits István piarista irodalmárral, a HVG ifjabb Bibó Istvánnal, a Figyelő pedig Zwack Sándorral közöl interjút. Mindhárom lap karácsonyi dupla számmal jelenik meg a héten.

400 éves a piarista rend. A katolikus tanítók 300 évvel ezelőtt alapították Pest első középiskoláját, a Piarista Gimnáziumot. A Heti Válasz a jubileum alkalmából a 85 éves Jelenits István piarista szerzetessel, irodalomtanárral, egykori rendfőnökkel közöl interjút. A beszélgetés nagy része az irodalomtanítás módszertanáról folyik. Jelenits István úgy látja a diákokat rá kell vezetni az olvasás örömére, nem a kötelező olvasmányok elhagyásával, hanem a tananyag kronológiájának megbontásával.

A magyar szerzőkkel kell kezdeni a tanítást „Dantét például az Isteni színjátékot lefordító Babitsnál lehetne tárgyalni, Shakespeare-t pedig az őt számunkra felfedező Arannyal” – fogalmaz a piarista irodalmár. Az interjúban szó esik még arról, hogy mik a hátrányai a koedukált oktatásnak és hogy a főváros utolsó fiúiskolája, a Piarista Gimnázium milyen elvek mentén működik.

Jelenits Istvánt politikai nézeteiről is kérdezi a Heti Válasz a menekültügyről a paptanár úgy nyilatkozott, hogy „nehéz azt mondani, hogy válogatás nélkül, esetleg valamiféle személytelen kvóta alapján befogadó szeretettel készítsük elő azoknak az útját, akik holnap esetleg ellenünk fordulhatnak”. Szó esik még az interjúban Ferenc pápa intelmeiről, a magyar kormány megítéléséről és a piarista rend ingatlan bérbeadásairól is.

A HVG Bibó István fiának teszi fel a kérdést: Édesapja mit szólna a mai magyar politikai és társadalmi helyzethez? Ifjabb Bibó István válaszában leszögezi, abban biztos, hogy apja megszólalna, nem hallgatna, hiszen apja veszélyérzete mindig is jól működött. Legfontosabb közlendője pedig az lenne: a politikában hazudni nem lehet, az elvi és erkölcsi politika az egyetlen lehetséges politika.

Ifjabb Bibó István apja egy másik aktuális gondolatát is idézi a cikkben: „A politikai élet végzetes félelmeinek az a tulajdonságuk, hogy tárgyi előfeltételek híján is, pusztán a félelem erejével fogva, elő tudják hívni azt a veszedelmet, amitől félnek.” A cikkben nemcsak magyarországi, hanem globális politikai, társadalmi tendenciákra adott Bibó válaszok is elhangzanak, szó esik az ország kettészakadásáról és a nyugodt reformpolitika hiányáról is.

Ahogyan az InfoRádió is beszámolt róla: idén a gyomorkeserűk voltak a legnépszerűbb égetett szeszes italok a magyarok körében. Zwack Sándor, a Zwack Unikum Nyrt. igazgatóságának elnöke a Figyelőnek adott interjújában megerősítette, hogy a növekvő magyar fogyasztás miatt kifejezetten jó évet zárt a cég, az export azonban nehéz, hiszen keserűlikőrt nem isznak minden országban. Zwack Sándor beszél az interjúban a családjáról is, arról, hogy mikor tanult meg magyarul, és hogy apja milyen feltételekkel vette be a cég vezetésébe. A vállalat a kormányhoz főződő jó viszonyáról is szó esik, de Zwack Sándor leszögezi, hogy apjával ellentétben ő sohasem politizál.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×