eur:
390.94
usd:
365.92
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ezek a veszélyforrások a magyar utakon

Ezek a veszélyforrások a magyar utakon

100-ból 20 mikrobusz még mindig nyári gumival közlekedik. Az Abroncs Kereskedőház felmérésén ugyanakkor az összes autós 12 százaléka nem váltott csak téli abroncsra, ami javuló tendencia.

Százból tizenkét autón nyári abroncsok vannak fent december közepén - derült ki az mfor.hu által ismertetett felmérésből. A téli szerelési szezon után végzett nem reprezentatív kutatás során a vállalat munkatársai összesen csaknem 2000 gépjárművet – személyautót, mikrobuszt és kisteherautót - néztek át Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Székesfehérvár és Zalaegerszeg közterületein.

A felmért gépjárművek között 86 százalékos a téli gumi használati aránya, amelyet jobbnak értékelnek a korábbi évekhez képest. A vizsgált autók 2 százalékán négy évszakos vagy kemény terepre tervezett off-road, 12 százalékukon pedig nyári abroncs van. A kisteherautók és mikrobuszok között az átlagosnál rosszabb ez az arány, 20 százalékuk még mindig nyári abroncsokon közlekedik. Céges személyautóknál viszont döntő többségben, 90 százalék feletti arányban tapasztaltak téli gumi használatot.

A téli gumik több mint 20 százaléka problémás, elöregedett és/vagy elkopott. Különösen az idősebb, valamint a frissebb rendszámmal rendelkező, vélelmezhetően külföldről behozott, szintén korosabb autók esetében figyelhető meg ez a tendencia.

A felmérésben előfordultak extrém esetekkel is: volt olyan külföldi autó, amelyen 3 különféle márkájú és állapotú nyári abroncs volt. Ez Magyarországon nem jelent szabálysértést, csak nagy közlekedésbiztonsági kockázatot. De olyan kisteherautóval is találkoztak a felmérés során, amelyre négyféle márka volt felszerelve, X-ben keresztben felrakva a téli-nyári abroncsai.

Területi megoszlás szerint a keleti és nyugati vidéki városokban a használati szokások nagyjából kiegyenlített képet mutatnak. A nyugati országrészben az osztrák határ közelsége miatt magas téli abroncs arányt mértek, Ausztriában ugyanis kötelező a téli gumi használata. Keleten is jobb az arány, mint a fővárosban. Budapesten belül nagy a szórás, itt előfordult olyan városrész, ahol 20 százalék feletti nyári gumi használatot tapasztaltak a személyautók között is.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×