eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újabb rendszerváltáshoz érkezett Magyarország

Újabb rendszerváltáshoz érkezett Magyarország

Rendszerváltáshoz ért a szódavízfakasztás - írja a hvg.hu.

Jövőre már nem lesz visszaváltható szódapatron, jelentősen megdrágul a házi készítésű buborékos víz.

Lehet, hogy utánozhatatlan fémes mellékíze teszi vonzóvá, de még mindig tízezrek ragaszkodnak a hagyományos szifonban készült szódához. Bár az is igaz, hogy valamivel olcsóbb, mint a palackozott szénsavas ásványvizek. Nem elhanyagolható előnye az sem, hogy ezt használva nem kell kartonszám cipelni a palackokat. Azok számára is vonzó, akik nem akarják a környezetet műanyag palackok tömegével szennyezni - írja a hvg.hu.

Szilveszterkor azonban a hűséges patronvásárlók is kénytelenek lesznek új életet kezdeni – ha akarják, ha nem. Január elsejétől ugyanis megszűnik a visszaválható patronok kora – tette közhírré internetes honlapján a répcelaki szénsavtermelő vállalkozás, a Liss Kft. Lesz helyette eldobható patron, ám többszörös áron. Most a tízdarabos doboz a vásárlás helyétől függően 312–400 forintba kerül, jövőre 999–1250 forint lesz. Így egy liter házi szóda előállításának önköltsége 100 forintra emelkedik, nagyjából 50 százalékkal haladva meg a palackozott ásványvizek árát.

„Tizenöt éve van napirenden a technológiaváltás, de igyekeztünk kitolni az időt, hiszen tisztában vagyunk a várható következményekkel. Átmenetileg jelentős piacvesztéssel kell számolnunk” – sajnálkozik Érdi Zoltán, a Liss stratégiai igazgatója. A fél évszázados technológia életben tartásához már nem elegendő a hagyománytisztelet. A vállalat 7 milliárd forintot megközelítő nettó árbevételéből ez az egy termék mindössze 2-3 százalékot képvisel, miközben a munkaerő 5 százalékát köti le. Márpedig manapság, különösen a nyugati végeken, nehéz szakképzett munkaerőt kapni, így

luxus az alkalmazottakat a veszteséges termék előállítására lefoglalni.

„Ha korszerűsítenénk a visszaváltható patronok gyártósorát, akkor sem lenne olcsóbb, ráadásul külföldön már mindenütt az eldobható patron van forgalomban, és egyre keresettebb is” – avat be a számításaiba Érdi.

A magyarországi forgalmi adatok azt mutatják, hogy a házi szifonos szódára egyre kisebb az igény: míg harminc-negyven esztendeje évi 300 millió darab patron kelt el, mostanra 10 millió darabosra csappant az eladás. Évente nagyjából 10 százalékos keresletcsökkenést kényszerült elkönyvelni a Liss. Hiszen már eddig is erősek voltak a versenytársak, éspedig nemcsak a palackozott vizek, hanem az egyéb megoldások is. Pedig ezek 11–30 ezer forint körüli egyszeri befektetést igényelnek, és persze a szifonok sincsenek ingyen, a legegyszerűbb retró fazonúak ára is 15 ezer forinttól indul. A szódagépbe való, cserélhető óriáspatron 70-80 liter bubis vizet „gyárt”, literenként 40-45 forintos költséggel.

Visszatértek a szikvízgyártó kisiparosok is: nemcsak vidéken, a fővárosban is

akad olyan vállalkozó, aki újratölti a hagyományos literes szódásüveget. Az Újlipótváros szívében egy liter üveges szóda 50, a műanyagból készült másfél literes palack 70 forintba kerül.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×