eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Adó- és bürokráciacsökkentést sürgetett Varga Mihály - a nap hírei

A többi között az adók további csökkentését tartja szükségesnek a vállalkozások helyzetének javításáért a nemzetgazdasági miniszter. Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői. Bangladesben rohingja menekültekkel találkozott Ferenc pápa. A nap legfontosabb hírei december elsején.

A többi között az adók és az állami bürokrácia további csökkentését tartja szükségesnek a vállalkozások helyzetének javításáért a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Vállalkozók Napján a képzési rendszer finomítását is elengedhetetlennek nevezte. A tárcavezető a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége rendezvényén arról is beszélt: fontos, hogy az adóhivatal a kis és közepes vállalkozások számára is elkészítse az adóbevallást.

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői a Müpában megtartott gálaesten. A Prima Primissima Díj tíz kategóriájának díjazottjai: Farkas Gábor építész; Vicsek Tamás fizikus; Baló György szerkesztő, műsorvezető; Birkás Ákos festőművész; Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató; Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; Kányádi Sándor költő, író, műfordító; Bálint György kertészmérnök; Eötvös Péter zeneszerző, karmester; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró. Az idén mintegy 750 jelölés érkezett a 10 kategóriában.

A teljes lakosság 25,6 százalékát érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata, ami 0,7 százalékpontos csökkenés az előző évhez képest - jelentette ki a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője. Janák Katalin A háztartások életszínvonala, 2016 című kiadvány bemutatóján azt mondta: a javulás oka a többi között az, hogy tavaly érezhetően nőttek a háztartások bevételei: a nettó jövedelmek 4,2, a reáljövedelmek 3,8 százalékkal.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint nem mindegy, hogy a most megszülető gyermekek 2050-ben munkaképesek lesznek, vagy segélyért állnak sorba. Vecsei Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: 33 év múlva várhatóan 20 százalékkal kevesebben lesznek majd, akik koruknál fogva dolgozni tudnak és Magyarország lélekszáma is kevesebb lesz a jelenleginél. A szeretetszolgálat gyermek-esélyprogramjára utalva arról beszélt: 750 településsel találkoznak, ebből 600 helyen megfelelően tudják felhasználni a változtatásokra a többi között a kötelező óvodáztatást, vagy a közmunkát.

Megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója - az idén 60 ezer doboznyi ajándék összegyűjtése a cél. Az aktivisták országszerte 200 gyűjtőponton várják december 20-áig a gyerekeknek szánt, karácsonyi ajándékokkal megtöltött dobozokat. Aki nem tud ajándékot készíteni, az a 1355-ös telefonszámon hívásonként 300 forinttal segítheti az akciót.

Egyeztetésre hívja a kormányfőt az egyszülős családok ügyéről az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett azt mondta: Orbán Viktor hétfőn az azonnali kérdésére felelve kompromisszumkészségét hangsúlyozta a tartásdíjak ügyének rendezésében. Kedden viszont a Fidesz-KDNP negyedszer sem támogatta az LMP javaslatát, amely a díjakat a valós jövedelemhez kötötte volna.

Sztrájkbizottságot alakított a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, miután nem fogadta el a Metro Kereskedelmi Kft. béremelési ajánlatát. A Metro vezetése azt közölte: minden dolgozójának az alapbér felett, éves szinten kéthavi alapbérnek megfelelő extra bért biztosít, ami rugalmasan felhasználható cafeteria-keretként is. Így a vállalatnál január 1-jétől a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot. A munkavállalói érdekképviselet hamarosan közzéteszi a követeléseit.

Nem volt gyújtószerkezet az egyik potsdami karácsonyi vásár közelében talált feltételezett robbanószerkezetben. A rendőrség előzőleg elrendelte a környék kiürítését és hatástalanította az eszközt. A szerkezet egy 40-szer 50 centis csomagban volt, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek. A vásárokat az idén minden korábbinál nagyobb óvintézkedések mellett rendezik meg Németországban. Tavaly egy berlini karácsonyi vásáron 12 ember halt meg, amikor egy elutasított tunéziai menedékkérő egy kamionnal a tömeg közé hajtott. 

Bangladesben rohingja menekültekkel találkozott Ferenc pápa. A dakkai érsekségen tartott vallástalálkozón a szomszédos Mianmarban üldözött kisebbség 16 tagja vett részt. A katolikus egyházfő a valódi hitről beszélt, amelynek segítségével szerinte ellensúlyozható a politikai korrupció. A dél-ázsiai országban utoljára 1986-ban járt pápa, II. János Pál személyében. Ferenc pápa a hét első felében a 700 ezres katolikus kisebbséggel rendelkező Mianmart is felkereste.

Hamis tanúzás miatt vádat emeltek Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen. A nyugalmazott tábornok bűnösnek vallotta magát. Michael Flynn a vádirat szerint szándékosan tett hamis tanúvallomást az FBI-nak januárban, amikor azt állította: nem egyeztetett az orosz nagykövettel az Oroszország ellen elrendelt szankciókról. Az ABC News értesülései szerint Michaek Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, és hajlandó tanúvallomást tenni arról, hogy Donald Trump még elnökjelöltként utasította arra: vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal.

Még másfél évig marad a trónon a japán császár. Abe Sindzó miniszterelnök bejelentette: Akihito 2019. április 30-án mond le az uralkodásról. A császár akkor már több mint 85 éves lesz és már korábban jelezte, hogy nyomasztják az uralkodással járó kötelezettségek. Akihitót idősebb fia, Naruhito herceg követi a trónon. Hivatalban lévő császár lemondására két évszázada nem volt példa Japánban.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×